2 Har Du Dina Rutiner på Plats

Är du förberedd för att spela din bästa Golf?

I det föra avsnittet pratade vi om olika steg för att komma fram till våra mål, vi pratade om 3 olika mål. Resultatinriktade mål är ju mer okontrollerade men kan vara egoinriktade, prestationsinriktade är också ego-mål vilket egentligen alla mål är. Jag tänkte här egentligen ta upp utvecklingsmål som är mer av strategisk art.

 Siktet mot ett klart definierat mål är alltid viktigt.

Jag är övertygad om att du har ett mål med ditt golfspel, där du tänker på först det kortsiktiga. Exempelvis att bli av med den där obehagliga slicen, toppade eller duffade slag. Vem är då bäst lämpad att hjälpa dig därmed, jo din pro, här skall du få ett litet tips eftersom det handlar om att förstå. Ställ frågor precis som Tiger Woods gjorde när han kom till Butch Harmon för träning.

Butch Harmon som under många år varit rankad av Golf Digest som världens främste tränare son till Claude Harmon. Claude Harmon var under 50-talet an av de bästa spelarna på USA-touren, tillika en framstående tränare. Många söndagar samlades spelare som Ben Hogan, Byron Nelson, Jackie Burke jr. hemma hos familjen Harmon för att äta söndagsmiddag. Naturligtvis pratades det golf och Butch var ju nyfiken på allt som handlade om golf, gick till sin pappa och frågade honom om han kunde få ställa en fråga till Ben Hogan. ”Fråga du annars får du inget svar på din fråga”, blev svaret. Alltså tog Butch modet till sig och gick fram till Hogan och blygt ställde frågan: Mr. Hogan, får jag ställa en fråga? Svaret kom: ”Först så heter jag Ben och vad vill du fråga om? blev svaret. ”Allt, kom det från en överlycklig Butch. Hogan skrattade och svarade ”Håll dig till golf så skall vi nog hitta svar på dina frågor”.

Jackie Burke Jr.   Ben Hogan

Det blev början på en lång och givande vänskap och däri ligger nog orsaken till att Butch Harmon blev så framgångsrik, han lärde sig från de bästa, tog det till sig och delade sedan med sig av sin kunskap till många framgångsrika spelare. En spelare som hade samma vetgirighet som Butch var och är Tiger Woods, som ställde frågor om allt, till och med så mycket att Butch var tvungen att be Tiger ta det litet lugnt; ”steg för steg”.

Tiger Woods, en exemplarisk studie i uppställning

?

Sensmoralen här är att ställa frågor och använd ordet varför, får du inget bra svar som du kan relatera till ditt spel, sök en annan pro.

Så målet är satt, frågorna ställda och nu till planeringen och strategin för att komma fram till målet. Här behövs mycket träning och det är ny som vi även skall använda vår hjärna till att lägga planen och strategin för både träning och spel.

Planering för bygget av Costa Navarino Hills East & West valda som #11 Golf Resorts of the world av Golf Didest

Träning

Nu skall vi dela in träningen i två faser, den rent tekniska, här handlar det att arbeta bort de fel som irriterar mig rent tekniskt. Och då tar vi till ett citat från min bok ”Visdomsord & Lustigheter” (beställ genom att klicka på länken). Sagt av Greg Norman: träna inte så det blir rätt, träna så det aldrig blir fel”. Och det är här du skall kontakta din pro för att komma rätt.

För att skapa ett underlag för att kunna göra en bra planering och lägga upp strategin för träningen kan det vara bra med en anteckningsbok, där du börjar med att skriva ner dina mål och visioner. Det kan faktiskt liknas vid en business plan där du skriver ner dina upplevelser både vid spel och träning,

När det gäller träning så är det viktigt att träningen har ett mål med en dokumentation om vad du vill uppnå under träningen och här kommer ett annat visdomsord från Claude Harmon in: Om du tränar din swing, så tränar du inte spelet golf”, det kan ju låta lite märkligt, men när jag står på rangen är det ju lätt att ”missar du en så finns det ju fler chanser”, i spelet så får du ju bara en chans. Därför är det viktigt att varje slag du slår har en tanke och plan bakom, Percy Boomer som myntade uttrycket: ”Golf börjar med fötterna” ansåg också att varje slag skall ha en mental tanke. Jack Nicklaus, 1900 talets främste golfare uttryckte det så här: ”Jag har aldrig, vare sig vid spel eller träning, slagit ett slag utan en tanke och plan för slaget”. Vi pratar ju ofta om att ta efter duktiga spelare och det här tipset är nog det bästa tänkbara.

  Percy Boomer

Målträning

När vi tränar är det viktigt att inte bara slå mot ett mål med vår favoritklubba, utan att byta klubba och skifta mål. En av mina coacher på -70 talet, John Cockin lärde oss att spela 18 hål på rangen, tokigt tyckte vi, vilket gjorde träningen roligare och mer lustfylld. Det innebar att vi fick utlopp för vår fantasi och när vi sedan la till tävlingsmomentet, så blev det riktigt bra. Det gjorde att när vi kom ut på banan hade vi vår strategi klar. En riktigt bra övning för att lägga upp en spelplan

En av de viktigaste sakerna för att slå bra slag är ju att först göra en ”läges-analys”, det vill säga samla information för att göra så bra som möjligt och det här ingår ju i en ”Pre-shot rutin”.

Preshot rutin

Vad är då en rutin? En rutin är nåt jag gör före en aktivitet utan att jag tänker på det. Alltså något som jag bör träna på. Det här kan vi skriva ett helt inlägg om och det kommer att finnas i en kommande bok som skrivs parallellt med bloggandet.

Ledtrådar inför ett slag:

 • Bollens läge
 • Avstånd & klubbval
 • Vindens riktning och styrka
 • Typ av slag
 • Var flaggan står och hur greenen lutar
 • Uppför/nedför, sidoläge

Den här listan kan du göra helt efter egna preferenser. När du sedan tagit in dessa parametrar och bestämt oss för att slå slaget kommer vi till genomförandet av rutinen.

Vi kommer i att annat inlägg att hantera de tankar, orosmoment som uppstår inför slaget och hur vi skall hantera dom. Men nu till själva rutinen och hur den kan se ut. Här finns naturligtvis utrymme för egna varianter.

Jackie Burke Jr. bakom bollen vid sin putting rutin

 1. Ställ dig strax bakom bollen och se målet och ta ut en riktning som bollen skall starta flykten på. Hitta ett litet delmål ca. 30 cm framför bollen på den tänkta bollbanan.
 2. Rör dig diagonalt fram och ställ dig i rät vinkel mot mållinjen
 3. Placera händerna på klubban, samtidigt som du går fram mot bollen ta en kvarts sving för att slappna av
 4. Sätt ner klubban bakom bollen i rät vinkel mot mållinjen med fötterna tillsammans i din utgångsställning
 5. Sätt sedan ut först vänster fot, sedan den högra
 6. Starta sedan svingen med den trigger du övat in. Det kan vara en forward press eller nåt annat som får deg att slappna av

 En skolboksuppställning á la Leslie Kings idé

Ja det här verkar ju inte så svårt, men det skall fortfarande övas så att det blir en rutin. När det gäller puttning och närspelet runt green skall vi ta det i ett senare inlägg.

När du nu har tränat in din ”rutin” så är det dags att börja träningen med den plan du gjort upp. Det kan exempelvis att träna slag på 125m till en flagga eller något annat mål. Se till att du har olika mål att öva mot så det inte blir enahanda. Här kan det bli tal om att kvantifiera antal slag som hamnar i målsektorn. Exempelvis att slå ett slag på 125m dör 3 av 5 skall hamna inom 5 m. Du slår 5 bollar och byter sedan mål. När du nått det uppsatta målet gå vidare och ge dig själv en utmaning.

När jag arbetade i Guatemala hade jag en liten 10-årig talang som hette Benjamin. Vi talade om det här och Benjamin hade ett mål på 80m. Han går upp till bollen, genomför sin rutin och skickar iväg bollen, som landar i målringen. ”Kan jag gå hem nu”, sa han med ett skratt.

Ett annat sätt att lära känna sitt spel är att växla klubbor till samma mål. Det är en övning för att träna in längdkontroll.

Träning mot olika mål

När vi nu har tränat in vår rutin och vårt självförtroende börjar infinna oss är det dags att ta det här till banan, vilket vi kommer att göra i nästa avsnitt.

Veckans erbjudande: Köp boken ”Visdomsord & Lustigheter av kända och okända golfspelare” specialpris nu de sista dagarna innan jul och innan året är slut. (beställ via länken) Pris nu 175: – inkl. porto Du kan också skicka ett mail med din beställning till info@bertilgarpenholt.se

Hälsningar och en önskan om en riktig God Jul

          

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS