5 Tips för bättre självförtroende

Låt oss prata utveckling och självförtroende

Ken Venturi sa: ”När du lärt dig grunderna så är resten mentalt”.

Vi tränare har tagit fasta på och talar ofta om hur viktig den mentala delen av spelet är. Som certifierad mental coach är jag ändå förundrad hur lite vikt vi lägger på den delen.

Är just nu uppe i en flytt och som vanligt vid flytt så rensas det. Bland annat gamla golftidningar (båda nu nedlagda)och när jag bläddrar i dom blir jag förundrad över hur lite det står om mental träning.

Den enda som pratade om det mentala var Gary Player, som vanligt så har Gary sagt mycket bra och här kommer ett till: ” Jag spelade med många på tourerna som var betydligt bättre än jag. Men jag vann majortitlar, medan de blev utan. Att vinna handlar inte om svingen. Det handlar om mental styrka”.

Trots alla Trackman/Flightscope/Foresight, klockor, GPS-baserade banguider med mera så förundras man varför inte snitthandicapen har sänkts mera. Och statistiken från SGF med alla svenska golfares snitthandicap som är mätt mellan 2012–2019 visar att 15/10 2012 var den 24,1 samma tidpunkt 2019 var den 24,1. Vad beror det på.

Tittar vi på utvecklingen inom utrustning, där har det ju hänt mycket; skaft, bollar & olika möjligheter att ställa om träklubborna (metalwoods om ni så vill). Däremot har den yttersta eliten blivit bättre, proffsen som idag är mindre företag med fys-tränare, mentalcoacher, svingtränare, närspelstränare och puttränare, antagligen också en dietist, ja även spelarna i landslagen har ju större möjligheterna att få tillgång till de tekniska innovationerna.

Jag är övertygad om att många spelare tycker att träningen inte ger så mycket, man står och slår sina järn-sjuor och drivar, många gånger utan plan. Tillsammans med din pro, lägga upp en plan för din utveckling, genom att göra träning roligare och mer utvecklande. Dessutom diskutera hur det mentala kommer in i bilden.

 

Dr Bob Rotella har skrivit en bok ”Golf är inte ett perfekt spel, det handlar om självförtroende.

I den här bloggen kommer du att kontinuerligt få utdrag ur den bok jag nu skriver, som kommer att vara en inspirationsbok, för dig som vill utveckla ditt mentala spel.

Vi börjar här med 5 tips för dig hur du skall kunna stärka ditt självförtroende.    Dr. Bob Rotella uttryckte det så här: ”Golf handlar inte om ett perfekt spel, det handlar om självförtroende”.

  1. Sträck på dig

När du ser en blivande vinnare på någon av tourerna komma uppför 18:e fairway, så ser du en person, rak i ryggen och stolt vandrar upp mot green. Att sjunka ihop och se ut som en hösäck kan ju få vem som helst att tappa allt självförtroende. En del säger att man har dåligt självförtroende med en ihopdragen hållning, medan andra menar att man får sämre självförtroende på grund av en dålig hållning.

Sträck på dig och du kommer att märka skillnad, inte bara inom dig själv, du kommer att märka hur omvärlden ser på dig med andra ögon.

Det är ju så att vi upplever personer som är raka i ryggen som mer attraktiva.

  1. Agera som-om

Agera som om du redan vunnit och tänk efter hur du skulle känna dig, fylld av självförtroende och säkerhet. Hur skulle du gå och tala? Vad skulle du göra? Hur skulle du gå och tala? Ställ dom frågorna till dig och du blir tvungen att svara och det hjälper dig att hamna i ett tillstånd av höjd självkänsla och -förtroende.

  1. I din golf: var positiv

Vi fortsätter från punkt två och agera som du aldrig slår ett dåligt slag. Hur kan jag göra det? säger du. Om du bara talar om de bra slagen, kommer du att känna dig bättre.

  1. Gilla utmaningarna

Golf är inte i praktiken lätt, hålen är ibland långa, greenerna hala och snabba, bunkrar och vatten är i vägen, men med ditt nyvunna självförtroende hittar du möjligheterna. Över du på punkt 1 & 2, kommer du få ett öppnare sinne och hittar du nya vägar. Du kommer att acceptera utmaningen på ett nytt sätt.

  1. Ha en målsättning

Många sätter målet för högt och lyckas man inte så blir misslyckandet mycket större. Då blir också känslan så mycket värre och självförtroendet skadat och du måste börja om. Därför är det viktigt att sätta realistiska mål, med ett långsiktigt och kortsiktigt mål.

Med de här punkterna är jag övertygad om att ditt självförtroende blir bättre och därmed din golf

P.S. Du kan beställa min bok ”Visdomsord och lustigheter” via mail: Bertil@bertilgarpenholt.se

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS