fredag, juni 9

7 steg för dig som vill spela bättre Golf

7 steg som för dig som vill spela bättre Golf

I det här avsnittet har jag valt att beskriva hur en av mina kurser är uppbyggda. Det handlar om 7 punkter som du behöver kunna för att optimera din golf.  En mix av mentala och tekniska delar som du behöver öva, precis som med kroppen, så behöver vi öva hjärnan så att hela systemet kommunicerar rätt. Både den vänstra: Analytikern och den högra: Samordnaren. Vi skall prata mer om det här i ett annat avsnitt.

Jag menar inte att du bara skall träna din swing eller dina två hjärnhalvor, nej vi kommer som Claude Harmon ansåg att vi skall träna helheten; Golfspelet.

Claude Harmon, pappa till Butch, under en lång tid Tiger Woods tränare sa: ”Om du tränar din golfswing, tränar du inte spelet golf”. Följ de här punkterna träna dom så är jag övertygad om att ditt spel kommer att bli både bättre och roligare.

 1. Hur bra är dina grunder?

Greppet

Här lägger vi grunderna för spelet. Greppet är ju en av de fyra delarna i grunderna för att din bollträff och för att du skall kunna prestera på topp. Ett bra grepp som tränats till perfektionism är en av spelets nycklar. Vi har ibland alldeles för bråttom under inlärningen och det skadar spelet senare. Greppet är ju den enda fysiska kontakten vi har med bollträffen. Men Harvey Penick hade ett annat namn för greppet och jag håller med honom, det handlar om hur du placerar händerna på klubban. Leslie King har också beskrivit greppet och vikten ha lärt sig det från början. Det är ju det första vi fick lära oss när vi började spela och är det första vi går igenom i mina kurser så har du inte det rätt kommer vi att se till att du får det så att vi har allt på rätt plats.

 Uppställning

Uppställningen är nästa punkt på programmet och här finns mycket att lära. Leslie King, engelsk professional uttryckte så här om uppställningen: ”Syftet med uppställningen är enkelt uttryckt att arrangera kroppen för en fri swing med händer och armar och då framför allt den vänstra handen och armen”. När vi känner oss bekväma i vår uppställning, med rätt balans och att armar och händer är beredda går vi vidare och pratar om:

  Balans José Toledo PGA Latinoamérica

Balansen För att kunna få ihop allt det här behöver vi balans, både i grunderna och genom swingen. VI har ju många gånger låtit oss fascineras av duktiga spelare och deras finish av swingen. Vet inte vem som sa det men ”Se till att du slutar som du vill se ut i din finish på ett foto”. Percy Boomer en Brittisk professional från Jersey Island talade mycket om att balans är ett bra kännetecken på en bra swing.

  Siktet

Siktet Hur skall du kunna träffa målet om du inte siktar rätt. Många gånger låter vi ögonen vandra och till vår förskräckelse ser vi en massa hinder. Lars-Erik Uneståhl en av Sveriges främsta idrottspsykologer uttryckte det så här ”Du ser hindren först när du tar ögonen från målet”. Ligger mycket i det.

För att få koll på det här, gå till din PGA Professional, han kommer att hjälpa dig till en bra grund som är anpassad till din fysik och förmåga.

 Den perfekta swingen i balans

 1. Den perfekta swingen är den du litar på.

Nu kommer det bästa av allt genom att ta död på några myter när vi börjar titta på din swing. Du kan lägga ner hur mycket pengar som helst på utrustning och golflektioner, men om du inte har en plan och målsättning för vad du vill uppnå med din Golf, vad är det då värt. Om du arbetar med det ovanstående, Jim McLean en av världens topp fem instruktörer sa. ”Se till att du har klubban i rätt position när du tar den tillbaka till att klubbskaftet är parallellt med marken (klockan 3) och pekar mot målet. På samma sätt framåt där klubbhuvudet pekar mot målet (klockan 9). Låt swingen sedan fortsätta fritt till en balanserad finish”. Träna in det och du har en swing att lita på. Titta på många duktiga spelare och du kommer när du sett en del olika att det inte är en swing för alla, nej en swing för varje spelare och som man kan lita på. Men kopiera gärna några av dina favoritspelares finish.

 Swinga med dina sinnen

 1. Swinga med dina sinnen (utan tekniska tankar)

Nu är det dags att göra golfen enklare. I det här avsnittet kommer vi att fokusera på våra sinnen. Kanske det den viktigaste biten för att du skall hitta fram i djungeln av tips om swingar, utrustningen med mera. Vi kommer här att flytta  fokus ifrån vad armar, händer och kropp skall gör i swingen. Här koncentrerar vi oss på vad vi vill att bollen skall göra och var den skall landa. Vi har ju gjort det första steget genom att anamma det Leslie King sa, med en korrekt uppställning kan armarna svinga fritt, när vi sen placerat händerna korrekt på klubban kan vi fokusera på målet.

Sedan visualisera vilket slag vi skall slå och känslan när bollen flyger mot målet i den önskade bollflykten. I mina kurser får du övningar för att lyckas genom att analysera med hjälp av din hjärna och uppleva det hos dig själv ”Golf som Konst”. Att swinga utan ha några tankar om vad skall hända och hur du kan som Bagger Vance i The legend of Bagger Vance uttryckte det ”Skapa en känsla att du drar målet till dig”. Det gör att du och målet blir ett och slaget som du ville slå det.

Uppvärmning nåja!

 1. Den perfekta uppvärmningen

Här handlar det inte om att stretcha och låta dina golf-muskler slappna av. Nej här handlar det om att få hjärnan och kroppen synkroniserad och få dina tankar på att prestera ditt bästa. Har tittar vi på hur vi kan sätta realistiska mål för rundan. Med hjälp av scorekortet kan vi lätt göra det, sedan visualisera din runda. Jag kommer ihåg när jag skulle gå caddy till John Cockin i en tävling. I bilen berättade han för mig ungefär hur hans form var och tänkte att han skulle göra 75 – 77 slag. Min fråga kom då hur han kunde veta det, svaret var kort:  ”det är vad jag tror nu”. Till klubben och vi gör oss i ordning, efter en stunds puttar, chippar och några bunkerslag går vi till rangen där John som vanligt är skojfriskt underhållande och under uppvärmningen koncentrerar sig vid slagen.

Efter ett tag tittar John på klockan och säger att nu något att dricka, sen några puttar. Jag kunde inte hålla mig utan frågade: ”Hur kan du skoja när all fokus borde vara på att slå bollarna?”. John skrattade och sa ungefär så här: ”Det är som spelet, man slår ett slag med full fokus, sedan slappna av mellan slagen, för att gå in i fokus för nästa slag”. John talade också om för mig att han alltid ville ha 1, timme och 45 minuter för att förbereda sig.

På första tee säger John: ”74 känns som en bra score idag”. Resultatet blev 73. Och här finns mycket att lära. Många gånger har vi för bråttom, vi bör få hela systemet i balans. (kropp och hjärna som skall synkroniseras). Här bör vi också ha en klar strategi för rundan. Ja den borde du ha gjort hemma i din egna tankesmedja.

Rutin

 1. Den bästa rutinen före slaget

Nu har vi ju förberett oss och har en bra plan för dagen spel. Vi har en plan för vår uppvärmning, det mentala scorekortet är genomgånget och tycker den borde funka fint.

Klart och på väg till första tee, då kommer tankarna, eller alla bra tankar och intentioner är som bortblåsta. Första hålet är ett svagt dogleg höger med skog på höger sida som gör att den sidan vill jag INTE vara på. INTE heller till vänster för där har jag ett långsträckt vatten hinder. Så vad gör jag nu, börjar tänka bakåt och tänker, men mina grunder är ok, min swing sitter och jag har ju bestämt att slå en ”spoon” i

stället för drivern. Börjar min checklista och går igenom rutinerna före slaget. Vad är en rutin? ”En rutin blir en rutin när man inte behöver tänka på vad man skall göra” Citat Davis Love lll

 • Bollens läge, vid ett teeshot har jag ju ett perfekt läge så här behöver jag inte bekymra mig
 • Var finns problemen
 • Vindriktning och avstånd
 • Flaggplaceringen
 • Hur greenen lutar
 • Hur jag swingar

 

När jag gått igenom de punkterna valt min klubba och tänkt igenom vilket slag jag skall slå gör jag följande rutin

 

 • Ställer mig bakom bollen i spelriktningen, tar ut ett mål där bollen skall landa. Gör min avslappningsövning genom att andas in 8 (djupt) genom näsan och räknar till 4. Andas ut genom munnen och räknar i samma takt som inandningen till 7. Då känner jag mig avslappnad och kan fokusera på målet.
 • Jag rör mig diagonalt framåt till en punkt parallell med mållinjen
 • Placerar händerna på klubban och gör en halv swing för att ytterligare slappna av.
 • Placerar klubbhuvudet i vinkel mot mållinjen och sätter fötterna tillsammans.
 • Sätter ut min vänstra fot och sedan den högra.
 • Vrider huvudet mot målet och sedan lugnt och stilla tillbaka
 • Swingar och ser bollen flyga

Den här rutinen tar ca. 10 – 15 sekunder, den skall tränas in så den sker per automatik

I kurserna går vi igenom det här mer i detalj i samband med planering av det mentala scorekortet: Gröna Gula & Röda positioner.

Frustration

 1. Hur du kan hålla dina känslor i schack

Vad som händer på banan kan många gånger vara frustrerande, vi kan även se det på världsstjärnorna. Slår klubban i sanden, slår ner drivern i marken ibland kanske till och med kastar en klubba. Alla har dock där inte följt Tommy Bolts råd: ”Om du skall kasta en klubba, kasta den rakt framåt så spar du energi på att gå och leta upp den”. Och det är här vi skall träna mental styrka, ett bra exempel är som vi säkert hört någon gång: ”Räkna till 10” fast det är lite för lätt. Mel Robbins, en livecoach och framgångsrik talare i USA har skrivit om det här som hon kallar ”The 5 – second rule”. Det innebär att när frustrationen kommer, räkna baklänges från 5 – 1 och lugnet kommer tillbaka. Träna på det i andra situationer också och du får ett lugnare spel. Några punkter att tänka på:

 

 • Vi kommer i mina kurser att arbeta mycket med olika verktyg för att stärka självförtroendet
 • Skippa egot njut av stunden, ett dåligt slag är bara ett dåligt slag bland många bra. Vi kommer till det här i summeringen, att bara tänka på de bra slagen.
 • Spela utan att tänka på scoren utan ta det slag för slag. Ett bra sätt att tänka är att dela upp en 18-hålsrunda i 6 delar. Spela och när du spelat 3 hål ställ dig på 0 igen. Är det poäng starta en ny rond, är det slag tillbaks på par oavsett om du är under eller över par.
 • Du kommer i min kurs att få verktyg för hålla fokus till den sista putten är slagen.
 • “Ditt nästa slag är en ny erfarenhet, det kan bli det bästa slaget i ditt liv” Citat Harvey Penick                         

 1. Analys efter rundan

 • När sista putten är slagen är det väl bara att packa ihop och svara litet eller glädjas åt en bra runda? Nej nu skall vi ta reda på vad som gick bra och även vad som behövs att övas på.
 • I stället för att beklaga sig över missade puttar, dåliga slag så tänk igenom rundan och behåll de positiva minnena. Var stolt över att du kunde behålla lugnet och att du vid merparterna av dina slag följde din rutin.
 • Sedan bör vi tänka igenom vad som var orsaken till de dåliga slagen och sluta för Guds skull att skylla på: ”Jag tittade upp, ingen timing, swingen stämde inte”, listan kan bli hur lång som helst. Men det är i de flesta fall mentala och inte mekaniska fel som inträffar. Tappad fokus när det tidigare slaget inte var så bra som du önskat. Fel klubbval vid vissa tillfällen, hade du koll på vind och förutsättningarna för slaget. Använde du dig av ordet inte någon gång. ”Slå inte bollen ner i vattnet” inte är inte bara ett negativt ord, nej det är även ett ord som lätt glöms bort. Så här blir det då. ”Slå (inte) bollen i vattnet” alltså en direkt uppmaning att slå bollen i vattnet.
 • När du nu har gått igenom ditt scorekort, lämnat in det och tänkt igenom vad du behöver öva på. Sätt upp en plan och målsättning för din nästa träning.

Nu har du fått en liten beskrivning hur mina kurser är upplagda. Kurserna för det här är ca. 10 timmar över 2 dagar, med praktisk, teoretisk och övningar på banan. Är du intresserad av när jag har mina kurser, hör av dig till mig: info@bertilgarpenholt.se

     

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS