Costa Navarino Ett resmål för nu och framtiden

Costa Navarino: Ett resmål till då- och framtid

En resa till Costa Navarino, Peloponnesos, Messinia, Grekland är ett resmål som går genom myter och dåtid. En historia som Greklands skall upplevas på plats och inte bara i böcker.

Vägen är målet och efter att ha landat på Kalamatas flygplats återstår en dryg timmes resa genom ett landskap, där vi får njuta av den grekiska naturen och genom olivlundar och vingårdar skänker det oss ett lugn i själen.

Målet är Costa Navarino, en resort som representerar tron på framtiden och en vision som en ung man från regionen hade och som till stor delar uppfyllts.

Grundaren Vassilis Constantakopoulos fick för ca 30 års edan en idé, som skulle vara en lyxdestination med två hotell som skulle erbjuda en intakt natur, en urgammal kultur och tradition. Och allt detta skulle ligga vid Navarino bukten.

Lite historia om Navarino. I bukten stod ett sjöslag i september 1827 och bestod av en gemensam flotta bestående av engelska, franska och den ryska flottan, som besegrade de turkiska och ottomanska flottan. I och med det blev Grekland fria från det ottomanska herradömet och man kan säga att gränsen mellan Europa och Mellanöstern kom till.

Tillbaka till nutid och kapten Vassilis och hans kärlek till Messinien och den sydliga delen av Peloponnesos. Han köpte en stor del av kustremsan, där han flyttade om och planterade tusentals olivträd, som landsmän boende i regionen skulle profitera från.

Kapten Vassilis motto var: “fine living the eco-centric way”

Resorten erbjuder två hotell; Romanos (A Luxury Collection Resort) och Westin som inriktar sig mot golfspelare och familjer.

  

Romanos                                                                                          Westin Costa Navarino

Kultiverad livsstil under en fri himmel, perfekt för golfspelare och så byggdes de två hotellen. Westin Resort och Romanos för gäster som kräver mer lyx, därmed inte sagt att Westin saknar lyx, tvärtom. Och det är numera Greklands Lyxdestination No 1. Endast 10% av Costa Navarino är bebyggt den resterande delen är skyddad och kommer så att bli. Golfbanorna är mjukt inbäddade i en vacker natur och smälter väl in i miljön.

Som golfare bor vi på Westin som är licensierad till Starwood Hotels och håller därmed en hög standard. Glamoröst och praktfullt är det också, vilket speglar sig i den praktfulla receptionen och lobbyn. Servicen och mottagandet är med grekisk värme och gästfrihet.

Westin är byggt på 100 ha vilket ger utrymme för flera pooler och där finns också 73 olika fågelarter representerade.

Rummen är stora och rymliga och tack vare den höga servicen från caddymasters så behöver man aldrig släpa klubbor till och från rummen varje dag. Vissa rum har också en stor balkong med utsikt över poolorådet samt det ”grekiskt” blå medelhavet. Vissa rum har också mot tillägg en egen pool.

 

Frukosten intas i Morias och är nog en av Europas bästa och där finns allt och mer därtill. Golfarna äter sin lunch vid respektive bana eller om man har spelat med en tidig start kan man avnjuta något lätt vid någon av de små restaurangerna på området.

Middagarna äts på någon av de restauranger som finns på området: Morias som är en buffétrestaurang, Don Luigi en italiensk restaurang, där man också kan avnjuta konserter som visas på en megastor skärm. Flame är den kanske ”finaste” restaurangen och ligger i klubbhuset.

Förutom den goda maten finns också ett rikt urval av viner och naturligtvis då från egna vingården. 1827 som finns i rött, vitt och rosé är ett utomordentligt vin.

Att golfarna samlas på någon av barerna och kanske då främst 1827 som ligger i anslutning till lobbyn.

I en liten ”souvenirshop” kan man handla av Navarino Icons d.v.s. olivolja från egen produktion. Oliver som är u regionens stora exportvara. Vem har inte hört talas om Kalamataoliver? Samt olika produkter från regioner; varför inte medelhavssalt med rosmarin från Costa Navarino.

Har vi nu spelat någon av Costa Navarinos två banor kanske ett besök på Anazoe spa, ett av Europas frästa spa med många utmärkelser. Här känns det som om man kliver in i det antika Grekland. Olika behandlingar som kan få för att mjuka upp en kanske trött kropp.

Om vi inte fått nog av aktiviteter kanske gymmet kan vara något. Är finns också program för golfare och mycket duktiga instruktörer Öppet 24/7 och är inklusive.

Cyklar, tennis, squash, padel ja man behöver inte sitta still under sin vistelse här.

Men nu till Costa Navarinos två golfbanor. Dunes course som ligger ett par minuters promenad från hotellet och där golfen på de två banorna regisseras från. En välsorterad golfshop, med allt vaden golfare behöver och mer därtill. Bakom disken finns en kunnig och professionell kår av flickor som med ett leende organiserar spelet på de två banorna och hjälper till med vad som behövs.

   

En trappa ner möts man av caddymasteriet som ser till att alla kommer rätt. Hur de kan hålla reda på alla spelare som passerar revy och deras klubbor som härbärgeras på samma sätt, vare det är egna eller ”hyrda” klubbor. Nåja hyrda och hyrda, bor du på resorten har du gratis låneklubbor och inte vilka klubbor som helst. Ett avtal med Adidas/Taylor Made gör att det finns klubbor till alla; stålskaft, grafitskaft, dam, herr, höger/vänster, flex och längder. Koll på vilka som skall ha bilar, elvagnar eller ”pullcarts”. Allt detta med ett fantastiskt system, som innebär att alla har sin namnbricka på bagen och olikfärgade ”buntband”, som talar om vilken grupp du tillhör. Basar över det här gänget är Panos Sabaziotis och Christos Tsounis med erfarenhet från flera anläggningar.

    

Allt detta regisseras Yannis Tsioukanis, PGA professional med erfarenhet från ånga länder och golfanläggningar. Ursprungligen från Australien med grekiska föräldrar och har den naturliga känslan för golfspelande gäster.

Båda anläggningarna har Troon Golf som managementbolag, vilket borgar för hög kvalitet på anläggningen. Troon är ett amerikanskt managementbolag som handhar toppbanor runt världen.

Dunes Course

Är den bana som ligger närmast hotellet och är en bana designad av den tyske golflegenden Bernhard Langer, som har lagt er mycket möda på att skapa en bana som passar resortgolfare: generösa fairways, stora upphöjda stora greener, ondulerade och inte alltid lättputtade, men ärliga. Flera hål har en vidunderlig utsikt över Medelhavet och Navarino Bay samt det fantastiska grekiska landskapet. Att sedan vandra i en kryddträdgård med rosmarin, lavendel, m.m. Och vart man än vänder sig så ser man olivträd. Dessutom gamla, ja uråldriga, vid utslaget på det 16:e hålet finns ett som är mer ä 1000 år. Till det trädet har man vandringar och man sitter ner och filosoferar om än det ena eller andra. Vid samma hål passerar man också vinrankor och vid rätt tid kan man äta av de också. Var inte orolig, dom är ite besprutade.

Efter rundan varför inte efter rundan sitta ner på terrassen och njuta av ett glas kallt 1827 innan ett besök på Anazoe spa eller en stund i gymmet.

Bay Course

Besöker du Costa Navarino så är Bay Course nästa stop efter the Dunes Course. Bay Course är designad av Robert Trent Jones Jr, välkänd amerikansk golfbanearkitekt, som har många resortbanor bakom sig och vet att designa en bana som uppskattas av besökare. Utsikten från många av hålen har Navarino Bay framför sig och som Pete Dye en gång sa; normalt tar en golfrunda 4 timmar att spela, men den här tar över 5 timmar. Inte för att den är svårare utan därför att många skall stanna och fotografera. Och det stämmer på den här banan, som slingrar sig fram mellan olivträden. Trots många besökare så känner man sig många gånger för sig själv och det är konsten som bra banarkitekter kan. Banan är inte så lång som the Dunes och uppskattas därför av de som inte slår så långt. Långtslående och låghandicappare uppskattar den, eftersom det är en strategisk bana.  Ännu så länge saknas ett klubbhus, som är planerat och har påbörjats och när det är klart kommer banan att få en lite annorlunda sträckning.

Framtiden

En långsiktig vision som katen Vassilis hade var att bygga fler banor och nu har man påbörjat Navarino Hills, en 36 håls anläggning som ligger på en högplatå ovanför Bay course. Där kommer också ett hotell att byggas med en fantastisk utsikt över Navarino Bay. Ytterligare ett hotell kommer att byggas i närheten av Bay Course och gångavstånd till den lilla byn Gialova som med sin strandpromenad och små restauranger och barer är en omtyckt utflyktsort.

Ytterligare en bana finns i planen och den kommer att ligga i närheten av Kalamata. 18 hål och den har arbetsnamnet Navarino Blue.

I ytterligare ett inlägg kommer jag att berätta mer om Navarino Bay, Pylos och mer som finns att göra i trakten.

Förstår ni att valet inte var svårt att flytta ner till Navarino (det gamla namnet på Pylos) och driva min golfskola där tillsammans med Tino Schuster, Felix och Christian Lüdemann under ledning av Petros Tourgaidis och Navarina travel.

    

Text: Bertil Garpenholt

Navarino Travel

Vill du veta mer, kontakta mig via mail info@bggolfevent.se

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS