Från Hickory till Persimmon Golf clubs

I det här inlägget kommer vi att prata om klubbor. Kanske inte prata så mycket tekniskt men kanske lite golfhistoria. Och vi skall börja prata om ”Hickory” klubbor med skaft av Hickory och som var det skaft man använde fram till 1931 då stålskaften blev tillåtna att spela. Alla skaft var handgjorda och personliga vilket innebar att inget skaft var det andra likt och därför fanns det också många namn på klubborna ”Brassie” vad är det och vad betyder det. Jo på undersidan av klubbhuvudet som var tillverkat av ”Persimmon” (mer i ett kommande inlägg) satt en metallplatta fastlimmad/-skruvad för att skydda huvudet. ”Mashie, Mashie-Niblick och Niblick var namn på kubborna somsedan byttes ut till nummer. Det fanns ju inga normer för klubbor på den tiden. Spelare på den tiden var Det första triumviratet d.v.s. 3 spelare som dominerade Harry Vardon, James Braid och John Henry Taylor som vann 16 av 21 British Open mellan 1894-1914

1931 kom så stålskaften som revolutionerade golfen som blev annorlunda, nu kom spelare som slog hårdare på bollen kom fram. Dessutom kom den mest revolutionerande klubban ”Sandwedgen” som med sin speciellt utformade sula gjorde det lättare att slå bollen upp ur bunkrarna. DEn uppfanns av en spelare Gene Sarazen som kom på ideén under en flyglektion. Han var den förste att använda den i en tävling British Open 1932.

Persimmon var ju det mest använda träslaget för att tillverka golfklubbor och det var två märken som dominerade marknaden; McGregor och Powerbilt som med sitt namn Citation,döpt efter en framgångsrik häst som vann Kentucky Derby 1948. Racet var på Churchhill Downs som ligger i Louisville Ky där också Powerbilt hade sin fabrik. Den mest kände spelaren som spelade med den oranga bagen var Fuzzy Zoeller.

 

Det här är början på en serie inlägg som kommer att handla om utrustning

På återhörande

Bertil

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS