Golfens hemlighet Var finns den?

Golfens hemlighet?

Seymore Dunn, en Skotsk Golf Professional skrev att ”hemligheten inom Golf är uthållighet: Fortsätt i ett sinnestillstånd av behag, tills det ersätts av ett tillstånd av salighet. (Nu kommer inte den här artikeln att handla om Seymore utan är en början på en början på en artikelserie om golfspelare och arkitekter).

Det finnes egentligen få sporter som påverkar sinnestillståndet som golf. En tennisplan ser likadan ut, (vi talar om spelfältet) fotboll, ishockey, ja det är nog bara martaton, orientering, fälttävlan samt skidåkning som kan konkurera. Men nu talar vi om golf där spelfältet varierar och att omgivningen påverkar oss.

Golfare och deras banor påverkar sinnesstämningen, en bra dag upplevs banan på ett sätt, en dålig på ett annat sätt. För att inte tala om väder och vind.

Seymore förstod sig på kopplingen och började att anlägga banor i USA. Han förstod att spektakulära banor inspirerar till spektakulärt spel och att fantastiska banor hör ihop med fantastiska spelare.

Ta som exempel Augusta National i Augusta Gorgia dit alla spelare vill komma. Banan byggdes av Robert ”Bobby” Tyre Jones tillsammans med Alistair McKenzie. En bana som visas upp i TV en gång om året (US Masters) och är en sann fröjd för ögat. Eller ”Old Course St Andrews” en bana skapad av naturen själv.

Eller ta A. W. Tillinghast skapelse ”Winged Foot”1921 och en bana där många fantastiska ”dueller” har ägt rum: Bobby Jones 1929 som på en kraftigt ondulerad green sänker en 4 meters putt för att fullgöra sitt Grand Slam”. 1974 US Open slog Hale Erwin en järn 3 till 6m från flagg för att besegra bl. a Tom Watson och 1984 US Open, där Greg Norman gjorde en makalös räddning på söndagen för att tvinga fram ett play off som vanns av Fuzzy Zoeller. Och nör en regnbåge ramade in Davis Love lll när han vann PGA championship.

Var det en tillfällighet att allt detta hände på en av Tillinhast banor. KLart det inte var.

Spektakulär Golf handlar om mötet mellan platsen och utövaren och i den här artikelserien kommer jag att ta dig med till fantastiska banor och du kommer att möta framstående spelare och arkitekter

Jag hoppas att du skaöö tycka om läsningen och flera av de banor som kommer jag kommer att berätta om kan du också spela.

Bertil Garpenholt

PGA o Sweden Club Professional

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS