fredag, juni 9

Har du rätt utrusting eller är det ett Swingproblem

Dags att titta på utrustningen eller skall vi göra om swingen?

Den här tiden på året kanske börjar vi att tänka på vad som inte var så bra förra året och varför bollarna gick till höger eller vänster med wedgarna trots att uppställningen var ”korrekt”. Klart det kan vara ett swingproblem. Utifrån/in: bollar rakt till vänster med klubbladet i 90 graders vinkel med swingspåret. Inifrån/ut med klubbladet rakt i vinkel med swingspåret går bollarna rakt till höger.

Men jag skulle vilja belysa vikten av rätt utrustning och då framför allt våra wedgar som är de klubbor vi skall komma närmare flaggorna med.

I väntan på att värmen skall komma och vi kan ta upp spelet utomhus igen så brukar jag läsa mycket och dök då på några gamla sanningar. Och då handlar det om lien på wedgarna. Hittade en bild som förklarar det bra hur vi kan kolla det.

 En 7 tums spik, tejp (silvertejp går bra) Tryck igenom spiken och fäst allt mitt på bladet som på bilden. Ta din normala stans och se åt vilket håll spiken pekar. Ta gärna en kompis till hjälp. Pekar spiken rakt fram inga problem. Däremot om den pekar till vänster så är klubban upprätt och hälen på klubban träffar marken först och behöver justeras. Pekar den till vänster träffar tån marken och lien är för flack och skall justeras.

När vi kollat det kan vi se på en annan sak och det är längden på klubborna, vilket är det första en klubbutprovare tittar på och där är Ping föregångare med sitt färgsystem. Och då kommer vi till det viktigaste och det är utprovning av klubborna. Och jag garanterar dig att är wedgarna flacka eller för upprätta så är de andra klubborna det också. Så ta reda på en bra utprovare (litar du inte på mig, så har jag några bra tips) och gör en utprovning. Funderar du på nya klubbor, träna upp din swing först inan du gör testet och gör en riktig utprovning. Det är värt det. Man kan inte köpa sig ett bättre spel men man kan åtminstonde spela med klubbor som passar.

Nästa sak vi skall titta på är vilka wedgar skall jag ha i min bag. I och med att loften (vinkeln) på pitching wedgen har blivit lägre, från tidigare 48 – 50 grader och idag runt 45 och när SW ligger kvar på 54 – 56 grader behöver vi en klubba däremellan. När vi skall välja så utgå inte från grader, utan lär dig dina avstånd. Här kommer ett tips som jag delar med Jackie Burke (94 år och aktiv): Ta reda på hur långt du slår med en pitchingwedge. Välj sedan en klubba som går 10-15 m kortare. Det blir då din ”gap wedge”, nästa avstånd blir då din sandwedge och nästa blir din ”lobbwedge”

 Jackie Burke 94, här med Steve Elkington och diskuterar wedgar.

Vilket märke och hur skall jag välja? Under påskhelgen kommer jag att hålla en ”wedgeskola” kanske inte så mycket teknik men utprovningstillfälle. och det kommer att finnas olika klubbor att prova. Olika loft och längder för att du skall kunna få rätt sortiment av wedgar.

 

Callaway                      Cobra                  Taylor Made        Titleist Vokey              Wilson                    Ping

Här ett litet urval av årets nyheter. Klicka på respektive klubbhuvud för att titta på deras produkter. Nästa inlägg kommer att handla om Golfbollar oc Drivers.

Hälsningar

Bertil

   

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS