fredag, juni 9

Harvey Pennick Master Emeritus Golf Professional

Harvey Pennick

Harvey Pennick Master Emeritus Golf Professional föddes den 23 oktober 1904 i Austin Texas och började sin golfkarriär som caddy på Austin Contry Club när han var 8 år gammal, 5 år senare blev han assistant golf professional. När Harvey gått ut high school fick Harvey jobbet som Head professional 1923, vid 19 års ålder, ett jobb som han behöll till 1973, men fortsatte att instruera på klubben. Harvey dog 1995 efter en lång tids sjukdom, men han gav ändå lektioner sittandes i sin rullstol och även gav sin sista lektion från sin sjukdomsbädd. Eleven var Ben Crenshaw som dagen efter att ha varit kistbärare vid Harveys begravning startade i US Masters som han också vann och dedikerade segern till Harvey.

När Ben besökte Harvey för sista gången på sjukhuset fich Ben råd om sin puttning. Harvey säger då att det var hans sista lektion och Ben som kände till Harveys sjukdom och att han inte hade långt kvar säger: ”Men då kan du ju koppla av i din himmel, du har ju hjälpt så många av oss till våra framgångar”. Harveys svar var: ” Jag har egentligen ite tid att dö, jag har så mycket mer jag vill lära mig”.

Sju år efter sin död blev han invald i  World Golf Hall of Fame.

Harvey var golf coach vid University of Texas FRÅN 1931 till 1963 och coachade ”the Longhorns”till 21 segrar i Southwest Conference. Han har också coachat spelare som är medlemmar i World golf hall of fame: Tom Kite, Ben Crenshaw, Mickey Wright, Betsy Rawls & Kathu Witworth. Andra kända spelare som Harvey coachat är Davis LOve Jr, Sandra Palmer. 1989 vid 85 års ålder fick Harvey titeln: Teacher of the year PGA of America

Harveys böcker som är en samling små berättelser ur Harveys tid som instruktör, där Harveys son Tinsley samlat nedskrivna noter från Harvey som har blivit till best sellers. Harvey Pennick´s Little Red Book, ”For all who love the game of Golf, The Game for a lifetime” ”Harvey Pennicks little Green Book” har blivit storsäljare.

 

Vad jag kommer att citera nu är historier ur Harveys böcker, där jag kommer att lägga in mina egna små kommentarer också.

Titta upp

Titta upp är den största och vanligaste ursäkten för att förklara ett dåligt slag! När du tittar upp har du redan gjort misstaget som orsakade det dåliga slaget. Väldigt få toppspelare säger att dom ser bollen i träffögonblicket. Ben Hogan och Annika Sörenstam har sagt att dom förlorar bollen ur synfältet någonstans i nerswingen.

Greppet

Har du inte ett bra grepp vill du inte ha en bra swing, därför att med ett dåligt grepp måste du göra kompensationer i swingen för att träffa bollen”square”.

”Gud gjorde livslinjen i den högra handflatan (för högerspelare) av en orsak… Den passar exakt mot den vänstra handens tumme i ett bra golfgrepp”

” 9 av 10 problem med swingen kan härledas till ett dåligt grepp”

Behöver du lektioner

Spelar du dåligt 1 dag, glöm det. Spelar du dåligtnästa gång; tänk igenom grunderna ”Grepp, Stans, sikte & bollposition. Spelar du dåligt en tredje gång;  Sök upp din din pro och boka en lektion.

Ben Crenshaw

Ben började hos Harvey när han var 8år. Harvey kapade eb janklubba #7 till honom och så gick dom ut. Harvey lärde honom ett bra grepp, bad Ben att pegga upp en boll ca 70 meter från green och bad honom slå bollen dit. Harvey säger till Ben ”nu går vi dit och puttar bollen i hål”. Bens svar : ”om du ville ha bollen i hål, varför sa det inte på en gång”. Senare utvecklades Ben till att bli en av världens främsta puttare.

Män som lär kvinnor

Ingen snygg kvinna missar en boll utan att någon man är framme och ger henne dåliga råd. En äkta man skall aldrig lära sin fru varken att köra bileller att spela golf. På samma sätt skall aldrig en fru lära sin man att spela bridge.

Chippa eller Pitcha

  

Chippa alltid när

  1. Läget är dåligt
  2. Greenerna är hårda
  3. Du har ett nerförsläge
  4. Vinden kan påverka slaget
  5. Du är under stress

Pitch när

  1. Läget är bra
  2. Du har ett uppförsläge
  3. Greenerna är mjuka
  4. Inga hinder i vägen

Och Nu till några bra citat ur Den gröna boken

Kunskapen att koncentrera sig är bra, men att tänka för mycket på tekniken är ibland katastrofalt; ” Lita på dina muskler och slå bollen i hål”

Om att hålla speltempot

Många spelare är rädda att spela med bättre spelare. Ok kanske är du inte lika bra på att spela, men kan du hålla tempot är det ingen som noterar hur du spelar. Duktiga spelare kommer inta att kritisera varken ditt spel eller din swing, så länge du håller tempot. Kan du ocksåhålla humöret på en bra nivå även om det inte går så bra så kommer du att få spela med dem fler gånger och ditt spel kommer att bli bättre.

” Jag kommer aldrig at veta så mycket att jag inte kan lära mig mer”

Vänster arm

Att hålla vänster arm rag vid toppen av bakswingen är inte ett måste för en bra swing. Men den vänstra armen måste vara rak i träffögonblicket. (Gäller högerspelare)

Som avslutningsord och tips från Harvey Pennick, säg aldrig ”lycka till” till någon som skall ut och spela Säg    ”Spela bra”

Vid Pennan

Bertil Garpenholt, PGA Professional & Mental Coach Kiladalens GK (på vinterhalvåret Costa Navarino Grekland)

        

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS