Hur ditt grepp kan påverka ditt slag

Hur ditt grepp påverkar dina slag

När vi tittar på Tourspelare så ser vi många olika grepptyper som överlappning/interlocking, nej vi pratar inte om det grepp som sitter på klubban utan om hur du håller i klubban. Är ditt grepp neutralt, svagt respektive starkt.

Ett svagt grepp innebär att den vänstra handen (för högerspelare) är vridna så att handryggen är mer riktat mot målet. Ett grepp som används av bl.a. Dustin Jonsson

Ett neutralt grepp, där man ovanifrån kan se ca. 2-2,5 knogar

Ett starkt grepp där mer av handryggen är synlig.

Alla dessa grepp är ok och har mer med anatomi att göra vilket också påverkar bollens flykt. Det är också så att vad som sedan händer på toppen av swingen är beroende på grunduppställningen.

Det här leder då till att på toppen av swingen kommer vi att se tre olika varianter hur handleden vinklar sig.

  

Det svaga greppet ger en mer konvex bild med ett stängt klubbhuvud, som man kan se hos Dustin Johnson, vars grep är nästan överdrivet böjd. Det leder dock till en draw eller en hook.

Det neutrala greppet i uppställningen leder till (bör leda) att klubban ligger square

Det starkare greppet leder till att handryggen skapar en ”konkav” bild av handryggen och ett öppet klubblad. Fred Couples är ett bevis på detta.

Vilket är då korrekt? Ja därom tvistar de lärda och har väl mer med instruktörens idé om hur och varför. Här kommer då också diskussionen fram om hur man skall lära spelaren ett grepp som inte behöver manipuleras.

När en instruktör försöker att ändra på greppet på toppen så påstår jag att det inte är 100% rätt. Lyssnar man till mer klassiska instruktörer, som har en annan erfarenhet och jag tillhör nog den skaran så bör man titta först på grunderna d.v.s. grepp, uppställning och sikte.

Enligt Harvey Penick, Jackie Burke Jr, Claude & Butch Harmon, John Jacobs & Jim McLean så påverkar de swingen. För att citera Jackie Burke Jr: en spelare med ett dåligt grepp behöver inte en bra

Sammanfattningsvis: Hur skall du då hitta rätt? Gå till din PGA Professional och se till att ni tillsammans arbetar fram ditt grepp som kan leverera klubban ”square” i träffögonblicket.

I samband med det arbeta med att få din uppställning och siktet att bli bättre. Kan ta lite tid, men det är värt det och ditt spel kommer att bli både bättre och stabilare.

Lycka Till

Bertil Garpenholt

 

Navarino Golf Academy, Costa Navarino

info@bggolfevent.se

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS