fredag, juni 9

Hur du kan bli en komplett golfare 2

Hur du kan bli en komplett golfare 2

Dags för avsnitt 2 Jag hoppas ni läst nyhetsbrevet där jag skrev om uppvärmning och det är ju en viktig del för att kunna starta både spel och träning. Och förberedelserna börjar ju långt innan du tar den första klubban ur bagen.  En plan för träningen skall finnas och efter genomförd träning dokumenteras. I det här avsnittet skall vi titta på övningsexempel. Det är ingen färdig plan utan du kan göra din egen, viktigt är att följa ett program och först när målet är uppnått gå vidare. Som någon klok människa sa: Sluta slå bollar, genomför slag” och som legenden Byron Nelson utryckte det: “ Det är som att äta, du tänker ju inte på hur du äter och om om du måste tänka på din swing när du svingar tar det bort din koncentration”

Så här ser ett förslag på program ut för att komma igång med säsongen och snälla; ha inte så bråttom med att springa ut på banan.

 En sak innan vi sätter igång och det kan vara något att tänka på om inte allt fungerar så bra. Boka en serie lektioner. Jack Nicklaus gjorde det Henrik Stensson gör det och att tillsammans lägga upp ett program gör dig bättre. När du sedan tränar på egen hand ge dig tid, ca 1 – 1,5 timmar per dag och jobba med varje del av spelet, avsluta varje träningspass med ett par tester för att se att målet är uppnått.

Dag 1. Puttning

Börja nära hålet ca. 75 cm och arbeta dig bakåt. Från olika avstånd och runt hålet så blir träningen inte statisk. Nästa avstånd bör vara 2,5 – 4 meter, ägna ca 15 – 20 minuter för varje avstånd. På de här korta till mellanlånga  avstånden kocentrera påbollkontakten. Gå vidare till avstånd 6 – 8 meter och nu är det dags att koncentrera på hastigheten. Här handlar det om att komma nära hål. Viktigt är att ta en kort paus mellan avstånden för att koppla av och fokusera på nytt. Och här kan jag också känna om du har rätt putter. Här kan man testa med vikter för att få in rätt känsla. Puttern är  den viktigaste klubban och det är den du använder flest gånger per runda.

Som du kan se på bilden: siktpinnar för att få svingspåret rätt.

Övning och Test : 

  1. Här skall du sänka 3 puttar i följd. 1 putt från 1 meter, 1 från 2 m. 1 från 3 m.
  2. I från 5 m. Putta till ett mål bakom hålet: 50×50 cm. 3 bollar i föld skall stanna i målet.

Dag 2 Chippning

Starta här också nära greenkanten och och chippa till olika hål och avstånd. Titta på hur bollen reagerar när den landar. Växla klubbor för olika avstånd och försök att landa bollen på samma ställe. Testa hur långt bollen rullar med de  olika klubborna. Som exempel: en 58 gr. rullar bollen 4m, 50gr. rullar ca 8m. Testa dina avstånd, testa med 5-8 bollar per klubba och notera avstånden.

Test:

  1. 1m utanför green och totalt 6m till hål. Av 10 bollar skall en sänkas
  2. 6m från hål, chippa till ett mål bakom hålet 1×1 m. 2 av 10 skall vara kvar i målet.

Dag 3 Pitch

Ett av de viktigaste slagen för att göra en bra score. Arbeta från 20 m – 75 m Dela in i 15 meters avstånd. 10 bollar från respektive avstånd. Slå olika slag; höga, låga och notera hur bollen reagerar. Lägg ner tid här eftersom det är här som du kan spara slag.

Test

Pitcha bollen över en bunker eller ett hinder från ca 25 meter. 3 av 5 skall stanna inom 8 meter från hål.

Dag 4 Bunker

Öva olika avstånd 5, 10, 15, 20m från målet. ca 10 bollar per avstånd och ägna ca 1 tim här. Pröva olika typer av slag. Pröva med mer sand och mindre sand.

Test

Slå 5 bollar per avstånd som stannar inom 5 meter/från 5m. 7m/10m 10m/15-20m. 2 av fem iom målet.

Sammanfattnig Närspel

Här är kanske den viktigaste delen i din spelfärbättring. Så öva mycket ock olika tper av slag. Öva olika lägen och se hur bollen reagerar. Skaffa erfarenhet på övningsfältet och utnyttja dem på banan. Pröva olika klubbor även enhybrid för chippar.

Nästa avsnitt kommer vi att vara på rangen

Vill du boka mitt nyhetsbrev kan du göra det här.  Klicka på länken nedan

Ja jag vill ha nyhetsbrev 

Bertil Garpenholt

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS