Hur du kan bli en komplett golfare 2017

Säsongen närmar sig! Dags att bli en ”komplett golfare”

        

Södagen den 5 mars vid c:a klockan 12 är våren är! Vasaloppssegraren är korad och skidsäsogen känns färdig. Så det kanske börjar bli dags att tänka på golfsäsongen. Därför startar jag nu en serie artiklar om hur du kan bli en bättre golfare. Samlade erfarenheter och tips från erfarna spelare och instruktörer är grunden till de är serien. Så är du intresserad av att göra den här säsongen till din bästa bör du läsa de här artiklarna. De kommer att handla om:         1. Kroppen 2. Spelet 3. Spelunderhåll 4. Mentalt 5. Nutrition ellr vad jag äter 6. Utrustning

Och varför kommer utrustning sist? För att citera Harry Vardon som redan i slutet av 1800 talet sa att byt inte klubborna i början av säsongen, utan när ditt spel är som bäst. Då är det dags att se om det finns utrustning som kan hjälpa och utveckla mig och mitt spel. Fakta kvarstår, man kan inte köpa sig ett bättre spel, man kan bara träna sig till det.

Fysik och kroppen

Så i det här första avsnittet skall vi börja med vår fysik och hur den skall kunna hjälpa oss. När vi idag tittar på toppspelare i världen ser vi ”atleter” som förutom att tillbringa tid på övningsfältet lägger ner mycket tid på att träna sig till en bra fysik. En bra fysik och kondition hjälper till så att hjärnan orkar med, vilket är en viktig del i ett spel som kräver hög koncentaration.

Och då borde väl vi också tänka så, vist vore det bra att inte känna sig trött när man kommer till 15:e hålet. Och då kommer motfrågan; ”jag har ju inte så mycket tid”, men det finns små hjälpmedel att komma till rätta med det.

Många av oss har ju ett stillasittade jobb, som innebär att man sitter vid ett skrivbord hela dagarna och det innebär att höfter och rygg är nästan oanvändbara för en bra golfswing. Det inebär att överkropp och höfter har svårt att arbeta separat vilket är viktigt för att få en bra golfswing. Resultatet: tappad koordination och förlorad kraft och därmed sämre slag

OK men det finns lösningar hur man kan isolera höftrörelsen från rörelsen i överkroppen. Vi kan göra ett enkelt test: Ställ dig framför en spegel och att ta en klubba och lägga den över axlarna. Från den positionen försök att rotera höfterna utan att rotera varken axlarna eller klubban.  Funkar det, bra då ligger du framme i utvecklingskurvan, går det inte så bra så har du övningen klar för dig.

För en golfare handlar det om att vara rörlig i att förflytta vikten från den högra foten framåt till den vänstra (för en högerspelare) och det innebär att ryggen måste vara stark. Nederkroppen skall vara stabil och utgöra basen för rotationen. Percy Boomer sa redan 1946 att ”Golfen börjar med fötterna” 

Så nu är det dags att stärka bäckenet och låren. Som i den förra övningen lägg en klubba över axlarna. Ta din uppställning för golfswingen Gör nu några knäböjningar utan att ändra överkroppens hållning. Känner du några småskakningar i området vet du vad  du skall träna på.

Dom här två övningarna tarinte mer än 5-10 minuter och med ca 10 repetitioner två gånger per dag kommer du snart att märka skillnad.

Naturligtvis finns det fler övningar som du antingen kan göra ed din ”PT” på gymmet. På rangen har jag ytterligare en enkel men bra övning Ta en järn # och starta swingen med lite mer vikt på vänster ben (öger ben för vänsterspelare ) Med 5-10% mer vikt på vänster fot är det enklare att träffa bollen först och samtidigt få en bättre öft rotation.

Lycka till! Nästa brev handlar om spelet oc några övningar för att förbättra ditt spel.

Bertil Garpenholt

PGA Club Professional  Kiladalens GK

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS