Hur kan vi få ett bättre golfspel

Hur vi kan få ett bättre golfspel

Jag kommer nu att påbörja en serie om ”Hur jag kan bli en bättre golfspelare” och där vi skall hitta svaret på hur vi kan få ett bättre golfspel, det kommer inte att innebära hur du skall göra det, utan vad du skall göra. Det blir snarare en serie tips för din träning. Det kommer sedan att vara underlag till en bok eller ett träningshäfte, som du kan köpa genom mig eller i shopen på Sparren GK, eller få när du deltar i någon av mina kurser. En blandning av träningstips och mentala tankar.


Ja det var här det började en junidag 1966 när jag kommit till Gotland för att jobba hos Julia Hultgren, ett klädvaruhus i Visby. Min gode vän Ralph Kjellqvist ville att jag skulle följa med honom och hans flickvän Madeleine Hörnfeldt och titta på när en ny Golf professional skulle introduceras på Visby GK.

Jag hade ju ingen aning om golf, annat än att det var något som mina chefer spelade. Men jag var och är en nyfiken person, så det är klart att jag följde med.

  På drivingrangen stod en blå och vit bag uppställd, jag lärde mig senare att det var en John Letters bag. Och så kom en liten britt som hette Jimmy Sucklin och introducerade sig och berättade om sig själv och att han var där för att ge lektioner och att lära ut spelet Golf till de som vill lära sig att spela golf.

Sedan började han att slå bollar till bagen: höga, låga, från höger och vänster, han slog med olika klubbor och förklarade det viktiga med att lära sig grunderna. Hur man placerade händerna på klubban, ställde sig rätt och att man hade ett mål som man siktade på.

Jimmy tog sedan fram en person (Madeleines pappa) och visade då hur han instruerade. Han hade en ”out to in” swing med en kraftig slice. Efter en stund med korrigering av grepp och uppställning så hade slicen nästan försvunnit och det såg mycket bättre ut.

Ja, resten är ju historia och Jimmy fick en ny elev, Jimmy var en fantastisk tränare/coach/förebild för oss juniorer. Hans sätt att introducera oss till spelet och hur det skulle spelas var fantastisk. Var man inte nyfiken, så blev man det. Jimmy var en ”dörröppnare” till något nytt och han lärde oss/mig att utan att träna kund man inte lära sig något.

Hade man en lektion för Jimmy, så började han alltid med att fråga om jag hade tränat något innan. Var svaret nej, så kom det blixtsnabbt: ”jag kommer tillbaka om 30 minuter, här får du en hink bollar”. Jimmy kom efter 30 min och utan att förebrå så började han lektionen. När lektionen var över, fick man en hink och med orden: ”träna nu på det vi övat”. Lektionens längd varierade alltid, Jimmy kunde ge några tips och när han såg att man förstått budskapet så avslutade han. Hade man i det läget frågat om man fick slå några drivar, var alltid svaret: ”träna på det vi övat”.

Hur skall vi då bli bättre?

Det är frågan som i den här serien skall besvaras och den första delen handlar om hur vi skall lära oss att bli bättre. Och naturligtvis bör det börja med ett besök hos din PGA pro och där ni tillsammans kan lägga upp ett program för att ditt spel skall bli bättre. Vad blir då Pron/coachens roll i träningen?

”Teachers open doors, but you must enter by yourself”.

Det här citatet lär komma från Confucius, en politiker, filosof och pedagog, som levde 551 – 479 f.kr.
Och det är ju det som det här handlar om egentligen. Pron har kunskapen att öppna dörren och presentera det som finns där. Men det är du som måste ta dig in i kunskapsrummet. Det är inte Pron som lär dig, pron undervisar och det är du som lär dig det han förevisat eller talat om.

Det här scenariot är alldeles för vanligt på våra klubbar idag, ja har egentligen alltid varit och är grunden till att många fastnar i gamla hjulspår och inte kommer vidare. ”Eleven bokar en lektion, kommer i tid, får informationen och det fungerar ganska bra”. Eleven går sedan ut och spelar och blir besviken att det inte hjälper. Ok, behöver nog en lektion till, bokar och samma sak inträffar. Och då kommer frågan: varför blir spelaren inte bättre?
Svaret är ju ganska enkelt, eller: Ingen träning, varken innan eller efter och varför då. Ingen hade berättat vikten av att träna både före och efter lektion.

 

”Om du tränar din golfswing, tränar du inte spelet Golf” citat Claude Harmon
Det här citatet kommer från Claude Harmon, en legend inom golfinstruktion och far till Butch Harmon, PGA pro som instruerat och instruerar flera av major-vinnarna både på PGA och LPGA Tour. Fler sådana citat kommer du att kunna läsa i min bok; ”Citat från kända och okända golfspelare”, som kommer att finnas till salu i början av nästa år.

Summan av det här innebär att vi skall lära oss att vara förberedda inför lektioner och att träna på det vi lärt oss.
I nästa inlägg skall vi diskutera hur vi kan träna på rätt sätt så att vi verkligen tränar spelet golf. Jag kommer också att ge tips om vad vi kan träna på inomhus under de kalla månaderna.

Tycker du att de här inläggen är bra, gilla och dela på Facebook

Bertil Garpenholt

Bertil@bertilgarpenholt.se

          

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS