Kan vi lära något från toppspelare?

Vad kan vi lära från en toppspelares swing

Vi ser många toppspelare på TV och beundrar deras rytmiska swingar och nästan alltid med bra resultat. Hur kommer det sig? Den frågan är enkel: träning, lektioner, träning och åter träning. Träning på övningsfältet efter ett program som de gjort tillsammans med sin tränare och återkommande besök hos tränaren för att se att allt är korrekt och vad som kan förbättras. All träning noteras och ett mål för träningen sätts upp.

Hur gör du? Det skrivs spaltmeter och visas i tidningar hur du skall göra för att förbättra din swing och ditt spel. Men förklarar någon för dig hur just du skall nå dit? Nej troddeväl det.

Ett tips och några av mina elever gör det och deras spel ar väsentligt förbättrats.

Skriv ner vad ni tillsammans med din pro gått igenom för att få till en bättre swing eller närspel också för den delen. Fortsätt sedan efter lektionen att träna på de punkterna tills du känner att du litar på det. Ta sedan med dig det ut på banan och genomför övningarna där så att du litar på dem där också.

Gerina Piller US LPGA

Vi skall nu titta på en av USA:s bästa spelare på damsidan Gerena Piller, en av USA:s bästa spelare i Solheim Cup och se vad hon gör och om vi kan lära oss någonting av det. Stabil spelare med en bra swing som vi kan lära oss mycket av. Vi kommer att titta på swingen framifrån som jag ser den vid en lektion. I nästa avsnitt kommer vi att titta på den från spelarens högra sida. För vänsterspelare är det samma sak bara spegelvänt. Höger blir vänster.

Uppställning

1. Uppställningen och som ni kan se så är den högra axeln något lägre än den vänstra. Och det är ju logiskt eftersom jag vill hålla axlarna i linje med uppställningen i spelriktingen. Och eftersom den högra handen är lägre än den vänstra blir det naturligt . Notera också att den högra armbågen är avslappnad och lätt böjd. Kopiera den här uppställningen och du har hittat nyckel till starten av swingen.

Har du problem med att axlarna är horisontella och pekar för mycket till vänster. (en av anledningarna till en  slice: axlarna pekar till vänster, klubbhuvudet är i vinkel med mållinjen) Pröva den här övningen: Ställ dig i utgångspositionen med handflatorna mot varandra. Låt sedan den högra handen glida ner under den vänstra samtidigt som den högra axeln sjunker ner också.

Uppställning

Grattis nu har du uppnått A-positionen för att starta svingen.

2. Vad vi kan se här är hur swingen startas med klubbhuvudet först. De första 50 centimetrarna är de viktigaste. Och här kan min tanke vara: ”starta swingen med den vänstra axeln”. Och eftersom klubbhuvudet skall vara den yttre delen av cirkeln är det viktigt att klubbhuvudet och skaftet startar för en så effektiv rörelse som möjligt, vilket vi kan se här på Gerena och Steve Elkington (skall pron visa upp sina ben).

  

En bra övning för att den riktiga känslan skall infinna sig och att klubbhuvudet startar på ett korrekt sätt. ”The split hand drill” Greppa klubban med den högra handen ca 10 cm under den vänstra. Känn hur den högra armbågen böjer sig när klubbhuvudet fortsätter längre än händerna. En bra övning om klubbhuvudet är för stängt i positionen där klubbhuvudet är parallellt med marken. Det får tån på klbbuvudet att peka mer uppåt än framåt ifrån dig i den positionen.

3. Om vi startar swingen ifrån en bra uppställning kan vi vrida axlarna vidare och swinga klubban uppåt utan att behöva några extra rörelser med kroppen. Som ni kan se på toppen av swingen så har inte Gerena överroterat axlarna flyttat vikten till höger. Den känslan att vi har mer vikt på höger fot i det här fallet beror på att armarnas och en del av överkroppens vikt är utanför eller över höger fot. Armarna är som ni kan se framför henne vilket möjliggör att effektivt ta tillbaka skaft och klubbhuvudet till bollträffen.

4. Genom träffen låter Gerena huvudet följa kroppen, ett bra sätt att låta den högra sidan av kroppen att komma runt. Huvudet stannar inte och tittar ner på marken efter träffen, vilket kan leda till att huvudet stängs. Vi vill att huvudet skall var square mot kroppen.

  

För att öva detta: ”försök att låta näsan följa skaftet genom träffen” Klassikern ”titta inte upp kan vara destruktivt för din swing.

I nästa avsnitt skall vi titta på en swing ”down the line” eller från spelarens högra sida.

Bertil Garpenholt

                                                                                                                                           PGA Club Professional

BG Golfevent/Navarino GolfAcademy

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS