fredag, juni 9

”Master the Mental Game of Golf” 1.

Master the Mental Game of Golf” 1.

”Behärska det Mentala Golfspelet”

Det här är den första delen där du får smakprov på (om än inte ordagrant) ur min bok

Du kanske redan har noterat att boken redan är under produktion, sista korrekturläsningen är på gång, nu kommer arbetet med layout och omslag samt recensioner. Men här kommer ett blogginlägg som jag vill repetera. Jag skrev det när den nya boken var på planeringsstadiet, lustigt men det blev som jag tänkt. Något redigerat inlägg men det är egentligen det här boken handlar om.

Känns inte din golf igen? Är den inte som du vill att den skall vara? Kanske dags för träning? Men hur lägger jag upp min träning för att få ut det bästa av de? Boken som jag håller på med är ingen bok om teknisk undervisning, det handlar om hur och vad jag skall träna. Innehållet handlar om övningar både mentala och spelförbättrande. Det kommer alltså att handla om spelet golf, på det sätt som Claude Harmon utryckte det: ”Tränar du din sving (teknik) tränar du inte din sving”.

Mycket i boken kommer att vara från mina egna och elevers erfarenheter, från olika spelare, inte bara elitspelare. Många träningsböcker handlar ju om elitspelare, det saknas böcker för vanliga spelare. Tränare, när de skall berätta och inkludera beskrivningar hur en spelare har klarat sina problem hänvisar ofta till erfarna spelare. Gäller inte bara tränare, nej det gäller många idrottspsykologer också. Harvey Pennik, legendarisk professional, en av de första tränarna som infogade mentala tankar i sin undervisning beskrev de: ”Jag lär mig alltid något av mina elever”. Även om jag aldrig träffat Penick, känns det som om han varit en mentor och inspirationskälla till mig.

Jag skall börja med en erfarenhet som jag tillsammans med en av mina elever på Sparren GK, en erfaren operasångare som ville lära sig att spela golf fick ta del av. När vi diskuterade svingen och då för att avsluta svingen till en full sving. Han hade nämligen en tendens att avsluta när han träffat bollen (inte en ovanlig situation). När jag då talade om för honom att tänka på slutpositionen och inte vara så fokuserad på bollträffen kom en liknelse från honom: ”När jag sjunger tänker jag inte på den svåra passagen i sången utan min koncentration är mer på avslutet”. Därmed var knuten löst och hans sving mjuknade och rotationen och finishen kom naturligt, dessutom kom bollträffen. Träffade senare en dam som också hade samma problem, jag berättade då storyn för henne och hennes svar kom då: ”nu förstår jag vad du menar”. Jag hade ingen aning om att hon var sångerska. Men hon gick från lektionen med en ny insikt.

Så kommer min bok att vara uppbyggd, med mycket mentalt blandat med träningstips. Det kommer ske i form av en resa som börjar med förberedelsen inför spelet, inte bara uppvärmningen utan även om några special övningar för att förbättra spelet

Vi kommer sedan att under en 18 håls golfrunda ta upp de problem som uppstår och inflika tankar och tips för att spelet skall spelas på din högsta nivå.

 • Varför skall jag träna, jag blir ju ändå aldrig bättre?
 • Hur skall jag träna?
 • Vad skall jag träna?
 • När skall jag träna?

Några frågor jag hört under mina år och i boken hittar du svaren

Det finns en inlärningstriangel som berör hur/vad och när och det är härifrån vi skapar vår egen träningsprofil. Vi kommer också att i sammanhanget ta med varför. I mitt yrke möts man ofta av kommentaren: varför skall jag lägga ned tid på att träna, jag blir ju ändå inte bättre. Det kan ju tyckas så men hur lägger jag upp min träning och hur skall jag genomföra det.

Det här går ju hand i hand med den mentala träningen, som är något vi glömmer bort, trots att vi blir matade med det hela tiden. Golf är en mental sport 80% av  golfen är mental. Det kommer vi också i den här Guiden att väva in.

Om vi startar med den första rubriken, där vi definierar varför jag skall träna, jag som ändå aldrig blir bättre. Om vi då skulle titta lite närmare på det området och ställa oss några frågor och ta reda på svaren:

 • Jag skall naturligtvis träna för att bli bättre. Men vilken är målsättningen, klart jag vill bli bättre, och vi skall börja med några viktiga frågor:
 1. Varför spelar jag golf, det här är en fråga som kan ställas på flera sätt och i det sammanhanget finns inget riktigt svar. Jag kan spela golf för jag vill tävla och bli bäst i värden och då kommer en följdfråga: varför? Och jag skulle då vilja börja med att här ställa frågor om du är beredd att lägga ned den tid som krävs. Först och främst vad vill du försaka för att bli bäst.

Social samvaro är ett alternativ till varför du spelar golf, umgås med vänner, fast jag vill ju inte vara sämst. Jackie Burke Jr. en framstående tränare och golfspelare sa att ”golf är alltid tävling” och vi strävar efter att förbättra oss

Golf med familjen, resa och ha trevligt, men vill jag vara sämst i familjen? Tror inte det.

 

Vad är då en bra golfare, låt mig berätta en historia: en mycket känd tränar står i sin shop, efter ett möte med klubbens elitspelare, varav ett par landslagsspelare och unga spelare med proffsambitioner. Tränarens tankar var hur han skulle kunna få dem att bli bättre, ja riktigt bra spelare. In i shopen stiger en av klubbens äldre damer in i shopen för sin veckolektion. Här var en spelare som ännu efter 5–6 år inte nått officiell handicap. Damen frågar tränaren: ”tror du att jag kan bli en bra golfspelare”? Tränaren som är så inne i elittänkandet svarar henne: ”nej jag tror inte det, men…… Damen vänder sig om och går ut ur shopen, i dörren vänder hon sig om och säger: ”boka av alla mina lektioner”. Tränaren ville egentligen bara tala om för henne att hon skulle tänka mer på att spela spelet och inte inrikta sig på och ställa för höga krav på sig själv. Det dröjde ett par månader så kommer damen in i shopen med ett leende och lägger ett scorekort framför tränaren och säger: ”där ser du, jag är inte så dålig i alla fall” Damen hade spelat till sig handicap 36 Tränaren tar damen i handen och håller den så hon inte skall springa iväg och säger: ” jag är ledsen och ber om ursäkt, jag ville bara förklara för dig vad som är en bra golfspelare och att jag var inne i ett elittänkande och att bra fåren är inta samma för en annan” Damen tittade på tränaren, log och sa: ”Jag undrar om två lektioner i veckan skulle vara bra för mig”

 

En annan historia om förbättringar:

Jag möter Nils, den äldste medlemmen på klubben (93 år) som kliver ut från kansliet med pipan i munnen och röken står rakt upp. Nils spelade 9 hål till fots eller 18 hål med bil (han fick inte köra själv)  Han var irriterad, rent ut sagt förbannad:

 • ”dom djävlarna har höjt min hcp”.
 • ”Vad bra svarar jag då kanske det blir lättare att gå på din hcp”.
 • I helvete 36,0 är en djävla nybörjar hcp”
 • Då får du väl börja träna lite
 • Va fan skall jag träna jag kan ju lika gärna dö
 • Träna chip och putt
 • Äh säger Nils och vandrar i väg

(ursäkta språket men Nils var sådan)

Efter tre månader möter jag Nils igen, fortfarande med pipan i munnen men med ett leende tar han pipan ur munnen och säger

 • Hej jag har sänkt min hcp.
 • Vad kul och vad har du för hcp nu
 • 35,5

Tyvärr dog Nils 3 månader senare på hösten, men han dog inte som nybörjare. Så det finns små glädjeämnen i motgångarna också

Så var det här med siktet, precis som Claude Harmon sa: ”om du siktar på ingenting kommer du att träffa det hela tiden”. Vad Claude menar att ett av de viktigaste i grunderna är siktet. På -60 talet började tre pojkar att spela golf och när de fått några lektioner frågade de sin pro när de fick gå ut på banan och spela. ”När ni kan träffa första hålet med ett slag”. Det här var innan grönt kort och det var pron som bestämde.

Hur skall vi veta det eftersom vi inte får spela?” Pron går i väg med ett skratt. Alla visste att det första hålet var ett par tre, 130 m långt. Efter en stund på rangen säger en av pojkarna: ”kolla flaggan, det står ju 125 på den”. Där kom utmaningen och träningen började, några dagar senare kom pron förbi och pojkarna säger: ”kom och kolla nu” Vi slog några slag mot flaggan, pron skrattade och sa ”ok grabbar nu kan ni spela på banan”.

Vad pron där lärde ut var vikten av siktet och att veta vilken klubba som skulle användas. Dom tre pojkarna utvecklades senare till framstående spelare.

Boken är sedan uppdelad i tre delar, där del ett handlar om drivkraft, motivation och profilering som leder fram till målsättningen. Steg två tar upp de mentala färdigheterna, viktiga för att spela på sin egen bästa nivå, det handlar om att spela på toppnivå (peak performance), övertygelse och självförtroende, strategier & rutiner. Den tredje delen tar sedan upp verktyg för att hantera situationer i spelet.

Boken kommer inte bara att handla om mina upplevelser, jag har också infogat citat som kommer ur min bok ”Visdomsord & Lustigheter av Kända och Okända golfspelare”. Jag har ju en uppsjö och en som uttryck det om att spela ”bra” golf var Patty Berg, legendarisk amerikansk golfspelare, tillika en av grundarna till LPGA.

”Den som vill spela bra golf, har också viljan att studera och lära, med den viljan finns också möjligheten att spela sin bästa golf”. Precis som en av mina nuvarande elever uttryckte det som svar på frågan om hur bra hon ville bli: ”Mitt bästa jag”.

Håll utkik efter mer information om boken på min hemsida bertilgarenholt.se, när den är klar för leverans. Där kommer också finnas information om datum för ”boksläpp” och promotions, samt planerade seminarier, workshops och kurser.

Du kan även förbeställa ett exemplar av boken samt boka mitt nyhetsbrev där utdrag av boken kommer att finnas.

Med önskan om en bra golfsäsong och här kommer frågan till DIG:

Varför spelar du Golf?

 

            

 

Please follow and like us:
Pin Share

1 Comment

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS