fredag, juni 9

Master the Mental Game of Golf

”Master the Mental Game of Golf”

En bok och titeln på ett ”performance program” för dig som vill uppleva en roligare och bättre golf.

Boken  är inlämnad för redigering. Den är en Guide för dig som vill uppnå bättre och roligare golf. Senare kommer den att mynna ut i föreläsningar, workshops, webkurser med mera.

Vill du följa med på den resan har jag ett erbjudande till dig. Jag söker 12 personer uppdelade på två grupper som under Maj och Juni deltar i det här programmet. Bygger på webcoaching, 8 privata lektioner, 2 heldagar där vi jobbar i grupp med både teori, praktik och spel.

Mental Coaching

Mental Coachning


Vad är ”Mental Coaching” och vad det kan innebära för dig och din golf?

I många år har vi ju pratat om att golf är ett strategiskt och mentalt spel och hur viktigt det är att vi tar det till oss och utvecklar våra kunskaper. Vad vi pratat om är att det mentala spelet uppgår till 80% av spelet och jag vill påstå att de flesta av os utnyttjar kanske 10 – 15%. De grundläggande golfkunskaperna är viktiga och som storspelaren Ken Venturi uttryckte det: ”När du lärt dig grunderna så är allt mentalt”. Och här har vi dilemmat, alltför få lär sig en grundsving att bygga sitt spel på. Precis som det är med husbyggen, är grunden inte välgjord riskerar huset att få framtida skador. Därför är jag tacksam till Jimmy Suckling, Skotsk Pro  på Visby GK under -60 talet där jag lärde mig vikten av ett bra grepp, uppställning, balans och sikte som jag fortfarande har efter snart 60 års golfspel.

För vem är Mental Coaching?

Mental Coachning är inte bara för elitspelare som är en av två myter kring ämnet. Den andra är att det är för ”problemgolfare”, som tappar humöret etc. etc. Inget kan vara mer fel, mental coachning är för alla. Precis som med den tekniska träningen skall de mentala färdigheterna planeras och tränas. Det här är ju bra att göra tillsammans med en påläst och kunnig ”coach”. Ta det här som en regel, både för den tekniska och mentala delen.

När du kommer till en ny tränare och säger att du gärna vill ha ett program för både din tekniska och mentala träning. Föreslår tränaren att ”vi går och tar en kaffe och pratar igenom vad du behöver”, då har du kommit rätt.

I den här kursen

Den är uppbyggda på samma sätt som en verksamhetsplan för ett företag, med skillnaden att det är du och ditt golfspel som är varumärket.

Steg 1 Grund och Målsättning

 

Det är att ta reda på vad du vill få ut av din golf. Och det bästa vi kan göra är att som en amerikansk idrottspsykolog, Ken Blanchard  gör, ställa frågan: Varför spelar du golf”Och det handlar om syftet för din golf, inte att förväxla med målsättning. Nej enkelt uttryckt, vill du bli tävlingsspelare eller sällskapsspelare? Precis som i en businessplan lägger vi här din värdegrund, vision, syfte och målsättning. PÅ vägen till en bra målsättning kommer vi att prata om vad som driver dig framåt, motiverar dig. Vi kommer att skapa en profil för dig på samma sätt som när vi gör en businessplan, tar vi fram din profil för företaget.

När vi gjort det skapar vi med olika formulär din målsättning som bygger på:  Varför du spelar golf, ditt syfte, drivkraften &motivationen, din profil.

 En målsättning skall vara dokumenterad, uppnåelig, kvantitativ och icke påverkbar av tredje part.

När vi har tagit fram en målsättning för DIG, kommer vi att gå vidare och titta på dina tekniska grunder och din sving kommer de tekniska grunderna in som vi behöver för att kunna tillgodo göra oss det mentala programmet, Vi pratar om Greppet, eller hellre hur vi placerar händerna på klubban, Uppställningen som är grunden där rörelsen utgår ifrån, utan Balansen kommer din sving inte att fungera & Siktet som gör att vi kan träffa målet . Samlingsnamnet på det är då GUBS. Med dom parametrarna kan vi skapa en sving för dig efter dina förutsättningar.

Vi kommer också att prata utrustning, viktigt för att du skall kunna spela på din topp nivå.

Förutsatt att du har dina grunder klara och att du har en utrustning du litar på. Under min tid i Österrike träffade jag många klättrare och dom hade verkligen koll på sin utrustning. I deras fall kunde det ju innebära skillnaden mellan liv och död. Är ju inte kanske livsviktigt i golf, men du måste veta att utrustningen passar dig och att du har klart för dig hur långt dina klubbor går. Här kommer vi att använda oss av launch-monitor för att bekräfta och bygga upp tillit som vi tar hand om i nästa del av programmet.

 

Del 2 Mentala färdigheter

När vi pratar om mentala färdigheter är det 5 områden vi kommer att beröra, Dom är:

 1. Spela din bästa Golf Peak Performance. I punkt två lär du dig att gå in i zonen eller ditt flow om du vill kalla det så.
 2. Övertygelse, tron på dig själv. Utan den står du dig slätt. Mikael Wiehe skrev, vem kan man lita på, jag vill påstå att du skall lita på dig själv. Den enda du kan kontrollera.
 3. Självförtroendet är ett eget val och du kan lära dig att höja det till en vinnande nivå, Vi kommer här också att ta upp attityder.
 4. Rutiner & Strategier, vi behöver rutiner i spelet på samma sätt som i livet i övrigt. Dessutom en klar strategi hur du skall vinna ”kriget”
 5. S.S.L. Ingår egentligen i rutiner. En kunskap att bedöma hur ditt slag var, hur du spelade hålet och rundan. Ger dig en analys för att ta med till nästa träning

Del 3 Verktygslådan

Här kommer vi till det som du kanske trodde att vi skulle börja med. Men precis som i företaget är förberedelserna och planeringen a och o för att lyckas. Även i golfen, vi börjar i klass 1.

 1. Medvetenhet Det här handlar om att inte fundera på vad som hände med föregående slag eller vad som kan eller inte får hända. Många säger att dom vet hur dom skall göra det och ändå görs felen.
 2. Självkommunikation, visste ni att prata med sig själv är ett tecken på hög intelligens. Det tränar vi här och det är inte bara den vokala delen.
 3. Bildspråk, lära sig se slagen framför sig är en styrka som är oerhört viktig
 4. Koncentration och Fokus. Här kommer nog en hel del matnyttigt, meditation ingår här
 5. Rädsla, inte är väl du rädd för att missa. Nej det är nog snarare en oro att misslyckas eller till och med att lyckas som stjälper lasset.
 6. Avslappning en av de viktigaste delarna för att lyckas. Här kommer vi att hämta delar från Yoga och Thai Chi. Att handas är ju naturligt men att andas rätt är inte alltid så lätt

Dt här vad mina föreläsningar, kurser, workshops handlar om. Tycker du det här verkar intressant och vill delta i en workshop, kanske göra ett individuellt långsiktigt program eller veta mer, kontakta mig på info@bertilgarpenholt.se

Begränsat antal 2 grupper om 6.

 

info@bertilgarpenholt.se Tel: +46763 470 817

.       

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS