fredag, juni 9

Min Bok utan titel

En ny bok om Golf?

Varför heter det Golf? Ja det är en fråga som vi har ställt oss i många år. Kanske är det så enkelt som Raymond Floyd, vinnare av US Open, US Masters & US PGA Championships uttryckte det: Dom kallar det Golf för att alla ord med 4 bokstäver var upptagna”.

Många har beskrivit sporten: ”Golf? En passion, en besatthet, en romans, en trevlig bekantskap med träd, sand och vatten”. Sagt av Bob Ryan, amerikansk sportjournalist. Eller som Bagger Vance, en mytomspunnen caddy från filmen ”Legenden om Bagger Vance: ”Golf är ett spel som aldrig kan vinnas, det kan bara spelas”. Så kan det fortsätta och flera citat från min första bok: ”Visdomsord & Lustigheter av kända och okända golfspelare”. En bok med citat från kända och okända golfspelare.

Den här boken kommer inte vara en ny samling citat, även om många av citaten kommer att finnas med, nej det är en bok med ”mentala förtecken” en inspirationsbok som kan vara till hjälp och inspirera läsaren till att utveckla sitt spel genom att ta spelet till en ny dimension. Genom att hitta mentala lösningar i samband med rätt träning av både den tekniska och mentala, finns alltid förutsättningen att bli en bättre golfspelare. Det innebär inte att handicapen kommer att rasa, nej men förutsättningen att kunna spela golf på den nivå som man önskar och kunna njuta av kamratskapet och den sociala gemenskapen tillsammans med goda vänner.

Men vad är det då som gör oss så fascinerade av sporten, en sport som är en blandning av fascination, glädje och frustration. En sport man kan träna och bli duktig i, men aldrig så bra att man kan vinna över spelet, man kan bara spela det. Många instruktionsböcker har skrivits, hur man skall utföra golfsvingen som är en ganska komplicerad rörelse. Men med rätt grunder och träning kan man lära sig att behärska spelet och för vissa spelare finns också möjligheten att ha sporten som sitt yrke och levebröd.

Ernie Els, sydafrikan och en spelare som vunnit tävlingar över hela världen uttryckte det på det här viset när han fick frågan om var spänningen i sporten ligger när man är på en toppnivå och vunnit stora mästerskap som spelare.

”Jag kan slå alla slag, jag vet hur jag skall spela, men när jag ställt upp mig för att slå slaget är jag aldrig 100% säker på att bollen hamnar där jag vill”.

För att lyckas i golf är det flera komponenter som skall tränas och finslipas. Golf är så mycket mer, det är en livsstil och precis som ett förhållande skall det vårdas, tränas och underhållas.

John Cockin, duktig spelare och en legend inom svensk golfinstruktion nämnde vid en intervju: ”Om flera lärde sig en bra grundsving, så skulle vi ha fler bättre spelare”.

När vi har lagt grunden med en bra grundsving och tar med den till spelet, kommer kanske osäkerheten och tvekan fram. Då gäller det att ha tankarna på plats och börja bearbeta och utveckla det mentala spelet. Och precis som Ken Venturi sa: ”När du lärt dig en grundsving så är resten mentalt”.

Det är just det den här boken handlar om. Att utveckla en mental teknik, träna och infoga den i träningen, kommer det att förändra ditt tankesätt och stärka självförtroendet. Vi kommer att följa en ung spelare i början av sin karriär Isabel, hur hon planerar och kombinerar den tekniska och mentala träningen för att nå sitt mål. Dessutom möter vi några spelare som jag lärt känna under min tränarkarriär och deras utveckling. Med hjälp av mental teknik lyckats lösa upp knutar och problem, hantera demoner och höja självkänslan. Det kommer även att finnas några fiktiva personer eller en mix av flera. Att vara medveten om problemen och kunna hantera dom har varit nyckeln till deras framgång.

Patty Berg, en av USA:s mest framstående kvinnliga spelare under -40 och -50 talen beskriver i sin bok Golf av Patty Berg:

”Alla som spelar bra golf, gör så för att dom har viljan att prestera väl, vilket är en grundregel för att lyckas. Har du den attityden, kommer du också ha viljan att lära och att arbeta för att nå dina mål”.

Det här är en kunskap jag vill dela med mig till dig och inspirera dig att utveckla ditt spel och ge dig många trevliga ögonblick på golfbanan.

 

I min blogg: https://bggolfevent.eu kommer du att hitta utdrag ur min bok när den växer fram.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS