fredag, juni 9

När och varför skall jag ta lektioner av en PGA pro

När och varför skall jag ta lektioner av en PGA pro

Säsongen har precis börjat och vi har spelat några rundor. Hur gick det? Svaret vi ofta får är: ”nåja har ju varit bättre”. Och när man pratat vidare så kommer ofta fortsättningen: ”men man borde nog ta några lektioner”. OK det är ingen dum idé, men vad gör vi ofta sedan. Jo vi ställer oss på rangen och slår bollar och med lite kompensationer så hamnar bollen ungefär där man vill. Alltså vi korrigerar fel med fel. Många gånger tänker vi också att jag behöver spela och träna lite innan jag tar några lektioner och plötsligt går det några hål hyggligt. Och då är vi där igen och den onda cirkeln är sluten.

En historia från Österrike (sann) från PGA Championship Schloss Pichlarn G&CC Resort

      

PGA Championship spelades på Schloss Pichlarn och bortsett från en fantastiskt fin golfbana, ett underbart hotell med Spa och allt vad som där tillhör. Och Österrikarna kan det här med Spa.

” En av mornarna sitter jag och äter jag frukost med Ossi Gartenmeier, en av Österrikes bästa amatörer under -70 och -80 talet som arbetar som PGA instruktör i Österrike när hans telefon ringer: Ossi lyssnar och efter ett par minuter ser han något sur ut och säger med irriterad röst; Varför ringer du mig nu, du skall ringa mig när du spelar bra, då kan vi utveckla ditt spel. Annars blir det bara reparationer av dåliga slag. Ring mig på måndag så sätter vi upp några tider och så börjar vi att få ordning på ditt spel och sedan lägger vi upp ett utvecklingsprogram”

Vi satt sedan och diskuterade en stund om detta och uifrån den diskussionen har jag velat lägga upp mina ”elevers” utveckling. Så arbetar elitspelare och det är något som vi kan lära oss av dem.

  1. Att lägga upp ett program för säsongen, där vi sätter upp ett mål vad vi vill uppnå med vår golf.
  2. En strategi där vi blandar in gemensamt arbete på övningsfältet varvat med egen träning och spel
  3. Inför varje träningstillfälle lägga upp ett mål för träningen
  4. Dukumentation av träningstillfällen och uppnådda och ej uppnådda mål
  5. Dokumentera spelet och analysera vad som varit bra och vad som inte varit bra.
  6. Lära oss hur långt vi egentligen slår våra bollar. Handen på hjärtat hur många vet det och vet hur man mäter det.
  7. En ”game plan” för främst vår egen hemmabana. Jag är övertygad om det spelades efter en sådan skulle vi se bättre scorer.

Med att följa de här punkterna är jag övertygad om att spelet blir mer konstant och som Pia Nilsson och Lynn Marriot skriver i sin bok som handlar om visionen att gå 54 slag eller 18 under par; ”Every shot must have a purpose” att det måste finnas en orsak för varje slag både på banan och på övningsfältet.

En annan duktig idrottspsykolog Dr. Bob Rotella skrev apropå potential och hur man kan bli bättre;   ”En spelares potential ligger i hur bra han/hon hanterar sina wedgar och putter, samt hur han/hon tänker”

Jag hoppas att ni nu kommit på varför och när man skall ta lektioner av sin PGA pro. Vi spelar ju golf för att det är den bästa sport/fritidssysselsättning man kan ägna sig åt. Och jag är övertygad om att alla vill ha roligt på banan. Och fakta kvarstår Det är roligare att spela bra golf än dålig

  1. Varför: För att bli en bättre golfspelare
  2. När: Kontinuerligt och följa ett program som utvecklar och inte bar när det går dåligt

Hoppas att vi i år skall få se roligare spel på banan och en utveckling mot bättre golf

Bertil Garpenholt                                                                                                                                                                                 PGA Club Professional & Mental Coach Kiladalens GK

Tel: +4676 196 9785  Mail:  info@bggolfevent.com

 

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS