Om Träning

Låt oss prata träning.

Jag hoppas att din golfsäsong varit bra och att du kunnat spela mycket, kanske lagt ner lite mer tid på träningen, när nu Corona-pandemin gett många av oss större möjligheter att tillbringa tid på golfklubben.

Jag tänkte här att ta upp några saker om träning.

I min förra bok ”Visdomsord och lustigheter av kända och okända golfare”, där jag samlat citat och fakta om några kända och okända spelare. När jag under redigeringen delade in dom i olika delar, som ”visdomsord”, ”lustigheter” och ”mentalt” upptäckte jag att även lustigheterna hade mycket tänkvärt. Då kom osökt att tänka på citatet av storspelaren Ken Venturi: ”När du lärt dig grunderna i spelet, är resten mentalt”. Det i kombination vad min tidigare coach och legend som pro i Sverige, John Cockin sagt: ”Om fler hade lärt sig en grundswing, så hade vi haft fler duktiga spelare i Sverige”. Tänk om vi kunde ta det till oss och hade som en tanke när vi skall lägga upp vår träning

Jag har nu påbörjat skrivandet av bok 2, som kommer att vara en novellsamling av mina erfarenheter av mina elever under åren och hur vi tillsammans kunnat lösa problemen. Det kommer inte vara en instruktionsbok i hur swingen skall utformas eller hur man placerar händerna på klubban, utan mer en bok om hur man kopplar ihp teknik med det mentala i träningen.

Det tekniska anser jag att du skall ta med din PGA pro, som har en gedigen utbildning och som kan hjälpa dig med grunderna, som det är svårt att ta till sig med hjälp av Youtube eller tidningsartiklar. ”Ett vältränat öga ser problemen och har lösningen”. Jag håller med Jackie Burke Jr. 95 år och still tillsammans med Steve Ellington verksam.

Vi skall i ett senare inlägg beskriva hur du hittar rätt PRO för dig.

Låt mig berätta en självupplevd historia, från min tid som tränare på Björkhagens GK i Stockholm.

Björkhagens GK ligger i Nackareservatet, inte långt från Globen och är en underbar 9:o hålare, som fostrat många duktiga golfare. Eftersom man inte kunde parkera bilen i närheten av klubben, man fick promenera en bit för att komma till bilen. En kväll på min väg hem passerade jag hål 4 (nuvarande nr 5) där man hade ett utslag från en stor matta och eftersom vi inte kunde slå drivar på rangen, så tränade vi där. Där stod en av våra medlemmar och tränade med en hög bollar och en uppslagen tidning framför sig. Nyfiken som jag är så kunde jag inte låta bli att fråga.

  • Vad gör du och vad tränar du på?
  • Jag har fått senaste Svensk Golf (förbundstidningen, som nu är nedlagd) och tränar med ”Golfskolan” hur man slår en drive med draw.
  • Och hur går det då?
  • Nåja, sådär, det är ju inte så lätt.
  • Nej, jag förstår det och är du säker på att du gör som pron beskriver? (Frågar jag). Träna på en stund och kom för bi mig i morgon och berätta.

Nästa förmiddag kom personen ner till mig och berättade att det gick nog inte så bra som han tänkt sig. 15 minuters träning med en järn #7; grepp och uppställning. Sedan uppställningen med drivern och förklaringar om hur man kan ändra bollflykten med en liten greppjustering och svingade mot en peg.

På vägen möttes vi senare vid 4:ans tee och en glad spelare sa till mig:

  • ”Tänk att det går att lära sig att slå drives med en järn #7”

Kommer också att tänka på vad Jack Nicklaus sa: ”Var inte för stolt att ta lektioner, det är inte jag”.

 Nu tillbaka det vi skall tala om i nästa inlägg: grunderna

  • Greppet, eller hur vi placerar händerna på klubban
  • Uppställningen i förhållande till bollen
  • Bollpositionen
  • Balansen som är oerhört viktigt

 

UppställningFörutom det skall jag berätta om hur Thai Chi skall kunna hjälpa din golf

På återhörande

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS