fredag, juni 9

Rules & Etiquette 1

Vi har hört så mycket negativt om golf, hur svårt det är, dyrt, snobbigt och tar alldeles för lång tid, både att lära sig och att spela. Men kanske framför allt att det är för stelbent med alla dessa regler och etikett.

Ja det är en traditionsrik sport och regler som skrevs av gamla gubbar i tweed för över hundra år sedan. Men för att underlätta spelet för alla så finns det en vis kod som vi kallar etikett.

I det här och kommande inlägg kan du läsa om hur spelet kan vara både trevligare och göra att sällskapet uppskattar ditt sällskap. Jag brukar alltid säga att ”dålig” golf kan alla råka utför, men en bra etikett gör att sällskapet i alla fall uppskattar ditt sällskap.

Så låt os börja med det första kapitlet:

Vanligt Hyfs och Respekt

Tidigare sa man att om golfetikett måste beskrivas så förstår du dig inte på spelet. Lite förlegat, precis som vi lär våra barn ”bordsetikett” så är det upp till oss som varit med ett tag att dela med oss av våra erfarenheter. Här kommer några situationer och hur vi kan klara ut dem:

Jag är nybörjare och skall spela med en “duktig” golfare. Hur skall jag överleva rundan?

Det här är ju det bästa som kan hända, förutsatt att den ”duktiga” spelaren förstår. (mer om vad som gör en duktig spelare senare) Ta det som en möjlighet att lära dig mer. Titta på hur han uppträder på tee, runt greenerna, tekniken och hans etikett. Och fråga (det finns inga dumma frågor), de flesta golfare delar gärna med sig av sina erfarenheter. Men glöm inte bort (speltempot) efter 5 slag över par plocka upp bollen och gå vidare.

Jag har blivit lottad med en nybörjare som verkligen har det jobbigt. Hur skall jag överleva rundan?

Tålamod är nyckelordet, tänk på att du själv varit i samma situation. Var inte så ”petig” med reglerna skänk puttar etc. Ge inga råd deras spel om dom inte frågar men upplys gärna om enkla saker som att lägga tillbaks torv, laga mer än ett nedslagsmärke, kratta i bunkern m.m. Du kan också ge vissa regeltips som exempelvis: glöm inte att du inte får grunda klubban i ett hinder”. Slå en provisorisk boll”. Lär dom av med uttrycket: ”Jag tar med en till”. Om spelet verkligen är under isen, föreslå att ni bryter efter 5(Kiladalens GK) eller 9 hål och ta med honom och träna på rangen eller övningsfältet. Gör det och du har en golfvän för många rundor framgent.

Hur talar jag om för någon att snabba på spelet?

När det är dags att tala om för någon att det är dags att snabba upp spelet, anklaga inte att: ”du spelar långsamt, nu får du snabba på”. Säg istället att nu får vi ta och snabba på lite, vi tappar mot dom som spelar framför oss.

När skall man släppa igenom?

För många är att släppa igenom något negativt, vilket är helknasigt. Är ni en 4-boll och det kommer en två-boll efter er är det normala att tvåbollen spelar snabbare. Är det sedan en lucka framför är det logiska och självklara att vinka fram bollen bakom. Ett bra tips är att vinka fram bollen bakom, sedan slå era slag och låt de som kommer bakom spela vidare. Gå med dom fram så slipper ni att nästa boll skall behöva vänta.

Rökning och snusning

Visst, många tycker att Jimenez med sin cigarr är cool och om du röker eller snusar, släng inte fimpar och portionspåsar på banan. Båda är miljöbovar och vi är väl rädda om vår bana eller?

 

Uppslagen torv och nedslagsmärken

Här har vi ett problem. Enkelt egentligen och självklart skall vi lägga tillbaks uppslagen torv på fairway och laga nedslagsmärken på green. Skall du ge och hålla ett nyårslöfte så är det att ”laga mitt eget och minst ett till” Det innebär inte att jag skall springa runt och leta nedslagsmärken. Ochsnälla låt mig inte höra ”jag har den i bagen”

Skall/kan jag ge min medspelare swingtips? Jag vill ju så gärna hjälpa.

Om någon inte frågar ge inga råd. Swingtips, klubbval etc är för övningsfältet och rangen. Dessutom är det enligt reglerna inte tillåtet. Ger dig själv och din medspelare 2 slags plikt och gör att ronden kanske inte blir hcp-grundande.

Det här var det första inlägget och det kommer fler.

Har du frågor hör gärna av dig

Bertil

info@bggolfevent.se

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS