S för sikte Är det rätt inställt!!

S.

SIKTET

L.

I det förra inlägget pratade vi om den första bokstaven S. Det handlade on Strategi

Nu går vi till S. nummer 2 som handla om siktet.

När vi talade om s som i strategi så kommer vi osökt in på målsättning. Och det är en del av vad det här handlar om. Siktet är en viktig del av spelet Golf eftersom golf är en målsport. Vi spelar ju en boll från utslagsplatsen till den är i hål, gäller ju egentligen för slagspel, men oavsett viken variant vi spelar, så är ju målsättningen att få bollen i hål på så få slag som möjligt. Alltså har jag ju ”siktet” inställt på det. Och för att citera Claude Harmon, pappa och farfar till en rad av topprankade instruktörer, Butch Harmon var ju den som tog Tiger Woods till den stora spelare han blev (nästan lika stor som Jack Nicklaus). Pappa Claude hade sina ”visdomspärlor” som han delade med sig av, här är ett om siktet.

       ”Om du siktar på ingenting kommer du alltid att träffa rätt”   

 

Rätt eller hur? Siktet är ju det som alla Tourspelare jobbar mycket med, deras största problem. Dom har ju en sving att Lita på, en klar och tydlig Strategi, men det behövs så lite fel i grunderna för att bollen inte skall hamna där den borde. Och det är ju därför som dom har sin coach med sig och mycket tid går till att när det inte stämmer kontrollera grunderna.

 Handen på hjärtat hur är det med siktet när vi tränar? Ta det vanligaste problemet som uppstår när vi värmer upp inför en runda (för ni gör väl det). Fram med drivern och kanske till och med utan någon riktig uppvärmning innan. Slår iväg bollen, vänster eller höger var det rätt eller fel. Nåja hade ju tänkt vänster men det blev höger. Och då brukar det visa sig att där blir vi hängande kvar och utan att ha lyckats något vidare blir det några snabba järn 7 och ett par pitchar och sen i väg till första tee med osäkerheten hängande över sig och tunga axlar,

Tänk om vi skulle ta och ändra på det? Börja med att ha en plan för uppvärmningen,

  1. Välja ut en kort klubba, ta ut ett mål för de bollar jag skall slå.
  2. Gå igenom dina rutiner inför slagen, både före och efter slagen. Efter slaget ställ dig frågorna: Var strategin för slaget rätt, var siktet ok och litade jag på att jag hade allt under kontroll.
  3. Arbeta dig genom klubborna i bagen och följ din rutin
  4. Avsluta med den klubba du skall använda på första hålets utslag.
  5. Vid alla slag var noga med siktet

Om du arbetar på det viset kommer snart att bli förvånad hur all stress försvinner och du känner dig lugn inför din uppgift: att leverera ett bra spel,

För att ta det här vidare kommer vi in på din målsättning och där siktar vi ju på det slutliga långsiktiga mål du satt upp för dig själv.

I mina kurser arbetar jag med att hitta din drivkraft och motivation för att utveckla ditt spel. Utifrån det skapar vi din profil som sedan leder till DIN målsättning.

Steg 1är det långsiktiga målet som hänger ihop med vilket syfte du har för din golf. Och det kan  och skall vara olika för varje spelare. Det långsiktiga målet är ju ofta resultatorienterat med de övriga är mera utvecklande eller prestationsinriktade

Steg 2 blir sedan kortsiktiga och delmål som klaras av inom en kortare tidsrymd och det här vi hittar utvecklande mål som tillsammans med prestationsmål leder till bättre resultat och det långsiktiga målet. Och här kommer arbetet in med både de tekniska och mentala färdigheterna in.

Därför är det viktigt att når vi arbetar med korta och delmål arbetar med hela systemet, det vill säga både de tekniska och mentala färdigheterna för att bli mer kompletta som spelare.

Sammanfattning: Du har nu fått beskrivningen i de tre avsnitten S. S. L. och det blir då i den här ordningen

  1. Strategi. Här skapar vi grunderna för vårt spel, där ingår att skaffa oss kunskaperna för ett bättre och roligare Golfspel. Vi tar in mentala färdigheter i vårt spel.
  2. Siktet. Som beskrivet ovan så betyder det här s:et mer än bara sikta rätt. Det handlar mycket om syftet med din golf, som ligger till grund för din målsättning och vad du siktar mot som spelare.
  3. Lita på. Ja precis som i Mikael Wiehes låt ”Vem kan jag lita på”. Här skapar jag mentala kunskaper och tekniska färdigheter som jag kan lita på. För det ju mig själv och mina kunskaper som gör mig till en både bättre golfspelare och som person.

För varje spelare oavsett vilken nivå man spelar på så är det en person bakom.

Det här var en början på mer aktivt bloggande från min sida. Jag arbetar nu med planeringen för seminarier, workshops och kurser för säsongen 2023. Kanske kommer vi till någon klubb i din närhet. På klubbarna är min önskan att kunna göra mitt program gemansamt.

Håll ögonen öppna för mer information på min hemsida https://bertilgarpenholt.se  Vill du veta mer om mina kurser skicka ett mail till mig info@bertilgarpenholt.se

Jag förbereder också nu en internet kurs som jag beräknar kunna presentera i början av december.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS