fredag, juni 9

S = Strategi

S.

L.

I det förra inlägget pratade vi om bokstaven L. Innan vi går vidare med det första S:et vill jag göra ett tillägg till L.

För att höja självförtroendet är kunskapen om hur långt vi slår viktig och handen på hjärtat, vet du det? De flesta av oss spelar ju med ett ungefär och det är ju inte så bra. För att ta reda på dina längder, ge dig lite tid och ta hjälp av din pro eller låna/hyr en launchmonitor. Du kan också köpa en liten. Jag rekommenderar Swing Caddie (kan köpas hos Nordica Golf) för ca 6 000 kr. Bästa med den är att du behöver ingen app i telefonen. Du kan om du vill dela på den med din spel/träningskompis. Där kan du mäta alla dina klubbor och få fram ett snittvärde på 25 slag. Med den kunskapen har du tagit ett stort steg framåt i din utveckling till en bättre golfspelare. Det här hjälpte bland annat Dustin Johnson att förbättra sitt wedge spel. Att använda den i träningen för att ta fram längden på olika typer av slag lyfte han sitt spel till att bli nummer ett 1 världen,

Lät oss nu gå vidare och prata om den första bokstaven  S.

Till det latinska alfabetet kom bokstaven ”S” från den grekiska bokstaven sigma.

Vad har det med golf att göra? Ja en dubbel dogleg som finns lite här och där är en del. Men i det här fallet kommer det att handla om strategi, ordet kommer från det grekiska ordet strategia och har sin betydelse inom krigsföring och politik. En plan för att lyckas att övervinna problem och leda till framgång.

Hur skall vi då skapa en strategi? Jo vi har ju redan börjat genom att se till att utrustningen är den bästa för mig, så där har jag inget att skylla på. Ja det skall ju vara bollarna då. Men det kan jag lägga till när jag gör min customfitting av klubbor. Testa bollar som passar din svinghastighet. Fråga dom som vet, din pro eller den som gör din custom fitting Dom vet.

Så där ja, vi börjar med den springande punkten, vad har du för syfte med ditt golfspel? Vill du bli bäst på klubben, bland dina kompisar eller vill du helt enkelt som i Thai Chi kunskapen: ”Öva för att bli ett bättre jag, inte för att bli bättre än du”. I och med det syftet så kommer jag att kunna sluta oroa mig för vad andra gör och bättre fokusera på mig och mitt spel. Det är ju det jag kan kontrollera. Var glad över dina framgångar och jämför dig inte med andra.

Så i din träning se till har du ett mål att uppnå inte bara slå bollar bara för ”att mjuka upp musklerna”. Nej ha som målsättning precis som Jack Nicklaus, som aldrig slog en boll vare sig i träning eller tävling utan att ha ett klart och definierbart mål för slaget.

Så när vi pratar om spelstrategin, en strategi för rundan och den bör jag ha klart för mig innan jag kommer till klubben. Görs med fördel hemma. Sedan delar jag in den i strategin för varje hål. Ni har väl en banguide över er hemmabana, om inte skaffa en och gå igenom den, förbered hur hålen skall spelas. Alltså en klar och definierad strategi över spelet

Nästa steg är  slaget, här fuskar vi men det är här vi skall jobba med din rutin där du tar in all aktuell information och skapar en strategi för slaget. Det här kommer vi att gå igenom när vi pratar om rutiner.

Slaget är genomfört och nu kommer vi till analysen, alltså efter-slaget-rutinen. Och nu kommer S.S.L. in. Ställ dig de här frågorna:

Var strategin för slaget korrekt utfört? för in resultatet i din bok (eller på scorekortet), hur var siktet? Genomförde slaget med full fokus och hade du fullt förtroende för din förmåga? Svara ärligt! Tänk sedan till efter hålet på samma sätt; följde du din strategi för hålet du spelade. Följ det här under din runda, när du gjort det några gånger så blir det automatiserat = rutin

När rundan är klar, gör samma sak. Gå igenom ditt spel och strategi och du kommer att bara efter några få rundor att ett fint underlag för hur du skall lägga upp din framtida träning.

OK jag vet att du kommer att missa några här och där men det här kommer att hjälpa dig att vara i nuet och fokusera på det viktigaste av alla slag: ”Det nästa”. Tänk på Harvey Penick´s ord:

Tänk på att ditt nästa slag kan bli din golfkarriärs bästa slag, så varför chansa”

Eller som Bruce Koepka sa: ”Jag är här och nu, jag tänker inte på nästa hål, inte vad som skall hända i morgon. Jag tänker inte på slaget efter det slag jag har för handen. Jag tänker bara på vad jag skall göra här och nu. Det är väldigt enkelt

I nästa inlägg kommer vi att prata om S som i siktet, den delen där alla golfare har flest problem med. Till dess ha det bra och ta den här uppgiften.

Gör en taktisk spelplan för din hemmabana, håll för hål och utifrån dina förutsättningar. Vilken klubba som används på respektive håls utslag, andra och tredje. Var på greenen inspelen skall hamna (förutsätt att flaggan står mitt på green).

Erbjudande:

Jag har nu lagt upp en resa i vår, där vi arbetar med det här programmet. Resan går till Novo Sancti Petri i Andalusien Spanien. En vecka fylld av golf spel & träning, mest den mentala delen. Är du intresserad hör av dig till mig  på mail info@bertilgarpenholt.se 

Flera överraskningar och presenter till dig

Hälsningar

 

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS