Sergios tips för bättre golf

Sergio Garcia Masters vinnare 2017

Grattis till Sergio som efter 73 försök vinner US Masters efter kanske den bästa finalrundan under Masters historia. Och på Severiano Ballesteros 60 årsdag. Sevy var Sergios idol och förebild och antagligen var det Sevy som i sin himmel regisserade spelet.

Sergio har i alla år haft sin pappa som tränare och de har genom åretutvecklat några bra punkter som även du kan ta till dig. Enkla och handlar inte om teknik, utan mycket om inställning och attityd. Jag läser just nu (för kanske 100:ade gången) avsnitt ur Bob Rotellas bok ”Golf is not a game of Perfect” där skriver han att ”Golfarens potential beror i första hand på spelarens attityd och hur bra han7hon spelar med wedge och putt och hur bra han tänker”. Och det är väl här som vi många gånger missar golfens ”mysterium”. Vi ställer oss med en eller ett par hinkar på rangen och slår ut dem mot ett godtyckligt mål. Men i ärlighetens namn har vi ett mål med vad vi gör.

Sergio har i alla år haft ett mål och det är att vinna tävlingar och då främst en Major. och vi skall titta på några saker. Vi börjar med puttningen, han har ju växlat grepp och har hittat ett som han tror på. Och här har vi det viktigaste i hans spel. Sergio tror på det han gör.

  1. Sergio är inte en långsam spelare,han har en rutin som han genomför för sin putt och tänker inte länge. Det kan skapa tvivel. Han tittar också väldigt sällan från andra sidan hålet. Sergio utgår ifrån att det första intrycket är det bästa.
  2. För att träna känslan för distans tränar han mucket sådana puttar. 8 – 15 meter och då inte alltid mot ett hål, här är greenkanten ett bra mål. Med den här träningen blir mellanlånga puttar enklare
  3. Tro på linjen, äver om den är fel.Har du tagit ut linjen och du slår den på linjen har du gjort rätt. Om den inte har gått ihål så har du läst greenen fel. Men putten var bra!
  4. Atletisk uppställning; vi kanske inte alla har en atletist figur men vi behöver inte stå till bollen som en hösäck, nej sträck på dig och slappna av. En hopkrupen och spänd uppställning hindrar dig från att genomföra en bra swing.
  5. Bakswingen, gör som Sergio som kortat ner sin swing för att få bättre kontroll. Många av oss lägger för mycket energi på bakswingen att swingen framåt blir inte så kraftfull som vi önskar.

En liten sedesam historia om en bra bakswing:

Bobby Jones som var en fantastisk golfspelare i slutet av -20 och början -30 talet under förra seklet hade vid ett tillfälle problem med sin swing. Han ringde sin tränare Stewart Maiden i New York (Bobby bodde i Atlanta) och bad honom komma och hjälpa honom. Stewart tog nattåget om kom till klubben och de gick till rangen. Bobby slog bollar under 30 minuter och Stewart tittade påutan att säga något. Efter 30 minuter sa Stewart till Bobby: ”Försök inte att slå bollen med din backswing”, vände sig om och gick”.

Här finns mycket att lära. Har du problem med din swing, kontakta din tränare. Har du inte någon som du går till är du välkommen till mig påKiladalens GK så kan vi se vad vi kan göra.

Bertil Garpenholt                                                                                                                                                                                 PGA Sweden Club Professional Mental Coach

+46761969785 Mail info@bggolfevent.se

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS