Strategi för att ta bort rädsla för det första utslaget

Första utslaget på rundan

  Golflegenden och förra seklets främste golfare Jack Nicklaus sa en gång att det första utslaget är viktigt, därför att det är grunden för hela rundan.

För många golfare är det en ”do or die” situation, som kan förstöra hela rundan. Om det första slaget är bra, så känner sig spelaren i en bra sinnesstämning. Är det inte bra så känner sig spelare som om allt är kört.

Varför är det så?

Ett problem är att spelaren har så högt ställda förväntningar och pressen att prestera långt innan de kliver upp på första tee. Jag är övertygad om att Sergio Garcias hjärta bankade lite extra när han peggade upp på första tee i årets US Masters som han sedan vann. Och jag är av den uppfattningen att alla oavsett talang känner av detta som kallas ”first tee jitters”.

  

Att förbereda sig för det första slaget är viktigt för att den riktiga känslan skall infinna sig för dagens runda.

Här kommer en 60 sekunders strategiövning, som kan hjälpa ditt självförtroende till en bättre start på rundan.

De första 10 sekunderna

Ditt eget spel!

Den viktigaste saken när du skall spela är att tillåta dig spela ditt eget spel. När du är på väg till första tee, säg till dig själv oavsett vad som händer; Idag är det min dag och ingenting skall hindra mig från att spela på det sätt som jag vill.

Din högsta prioritet skall vara att ge dig själv emotionell frihet till att njuta av spelet oavsett vad som händer

Nästa 10 sekunder(11-20)

Glöm bort alla andra.

När du kliver upp på första tee, måste du stänga ute störande moment. Dina medspelare till att börja med: egentligen bryr dom sig inte ett dugg om vad du gör eller inte gör. Att frigöra sig från dina medspelare och deras tankar om din swing eller spel är ett viktigt sätt att spela bra i tävlingar, ja egentligen att alltid spela bättre och att uppnå dina mål.

Alltså fokusera på det du har för handen: att slå ditt nästa slag.

Nästa 10 sekunder (21-30)

Skapa en “safe area”

När du kliver upp på första tee, skapa en safe area. Det tillåter dig mentalt kunna visualisera focus på målet och inte låta blicken eller tankarna vandra iväg.

Den strategin hjälper dig att fokusera på det viktigaste: ”det nästa slaget” och inte bry dig om omgivningen och vad de tycker och tänker.

Nästa 10 sekunder (31-40)

Fatta ett beslut

Innan du sätter peggen i marken måste du ha fattat ett beslut om vilken typ av slag du skall genomföra. Ibland kan det gå fort, men ibland måste man ta i beräkningen vad som händer runt om kring. Vinden, hur den blåser, höjdskillnaden från tee till mål. Det är några saker som du skall ta hänsyn till.

Och det skall vara ett slag som jag vet att jag klarar. Golf är inte och kommer aldrig att bli perfekt, det handlar om självförtroende.

Nästa 10 sekunder (41-50)

Skapa din repeterbara swing mentalt

När du sett och bestämt vilken typ av slag du skall göra, skapa nu specifik känsla för att ta de visuella signalerna till en fysisk reaktion. Det innebär att du mentalt skapar en känsla för den rörelse du bestämt att genomföra. Smörja kullagren alltså.

Genom att förprogrammera den riktiga rörelsen mentalt är det bara att kliva fram till bollen, ta din uppställning och swinga utan några tankar annat än att swinga mot målet utan att manipulera varken swing eller tankar.

Nästa 10 sekunder (51-60)

Lita på din swing och var målinriktad

Dom här 10 sekunderna handlar om engagemang. Efter att du bestämt dig för hur du skall genomföra slaget, kliv fram till bollen, gör din uppställning och sikta mot målet. (Vi kommer att prata mer om det i ett annat inlägg.)

Nu är det väldigt lite aktivt tänkande. Det är en automatisk process. När du nu klivit över din ”tankebox” och gått in i din ”spelbox” (enligt Annika Sörenstam) så swinga klubban mot målet utan att tänka. Ju säkrare du är på dig sälv här desto bättre kommer ditt spel att bli.

Du kan utveckla det är genom att träna detta och d ka korta er di pre sot rutin till kanske 20 sekunder.

 

Jag är övertygad om att genom att arbeta med detta kan du elimiera dåliga tankar och förbättra ditt spel. Oc det här är en del av vad vi arbetar med på Costa Navarino Golf Academy. Kontakta mig för mer information genom att klicka på mitt namn.

Bertil Garpenholt

PGA Club professional

Navarino Golf Academy, Costa Navarino, Greece

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS