Tai Chi och Golf En framgångskombo?

 

”Framgång i golf handlar mindre om fysisk styrka utan om sinnesstyrka & karaktär

Arnold Palmer, mångfaldig majorvinnare har ofta uttryckt detta och många spelare håller med och anser att när vi lärt os grunderna så är det det mentala som gör framgången. Och då kommer vi in på olika delar som kan förbättra det mentala så varför inte titta på asiatiska övningar som både stärker fysiskt och mentalt. Vi har väl alla förundrats över de stora grupper i parker som gör långsamma, rytmiska kroppsövningar, då har vi också säkert hört talas om ”Tai Chi”. Jag tänkte att jag här skulle berätta vad det skulle kunna tillföra ditt golfspel.

Visste du att många elitgolfare använder sig av Tai Chi och genom det märkt en stor förbättring i spelet, både fysiskt och mentalt. Bättre koordination av armar, höfter och ben i rörelsen. Avslappnade muskler och förbättrad balans och här kommer synergieffekten mellan Thai Chi och Golf in.

Thai Chi? vad är det och hur fungerar det med Golf?

Tai Chi är både gymnastik och meditation där grundövningen bygger på den långsamma Tai Chi-formen, som är en flytande och obruten rörelse. Rörelsen är långsam, mjuk men ändå kraftfull med en avspänd kropp och sinne.

Skulle det här kunna passa in på golfrörelsen? Svaret är helt klart ja! Precis som med golfen är det ett system som bygger på mental kontroll och balans som är viktigare än den fysiska styrkan.

Vad ger Tai Chi träningen?

  • Den fysiska ger bättre koordination, balans och blodcirkulation, vilket innebär att kroppen blir smidigare och rörligare, genom att muskler sträcks ut och slappnar av, stärker också kroppens inre organ som gör att vi mår generellt bättre.
  • Den mentala träningen ger bättre koncentrationsförmåga och kroppsmedvetenhet, ett bra verktyg för stresshantering. Tai Chi är ju en form av meditation i rörelse, som stärker mental och fysisk hälsa.

Ja efter den inledningen är jag övertygad om att Tai Chi borde kunna vara en hjälp i vår strävan att spela en bättre golf. Precis som med golfsvingen så är det här något som skall och måste tränas, för att kunna utnyttja fördelarna.

Här kommer några tankar eller Tai Chi kunskap för golf

  • Vi tränar för att bli ett bättre jag, inte för att bli bättre än dig!

Sluta att jämföra dig med dina kompisar, spelare du ser på TV. Håll i stället koll på dina resultat, din statistik och arbeta på att förbättra ditt spel. Tillsammans med din pro lägg upp en plan för din träning.

  • Din tuffaste motståndare är ditt ego!

Med klokare beslut, hur många slag skulle du kunna spara. Kan du slå en järn 6: a över träden för att nå green. Om inte välj en annan väg. Tips håll bollen i spel.

  • När du är förbryllad, är din tränare lösningen, när du förstår är allting din tränare.

Låter kanske lite udda men låt oss ta ett exempel: ”Bollflykt”, de flesta spelarna förstår inte varför bollen flyger på ett visst sätt och då finns tränaren där och kan förklara. Om du förstår bollflykt, så är varje tillfälle en möjlighet att lära mer om din swing. Och det här gäller för varje del av spelet.

  • Utveckla din fysik för att bygga färdigheter, Utveckla ditt sinne för att samla på dig visdom

Har du tänkt på att det är förhållandevis få unga spelare som vinner majors. Det beror inte på bristande talang utan på bristande erfarenhet.

Tänk på ditt spel och dina beslut på banan. Tänk på de situationer, där du fattat kloka beslut och hur det kändes.

  • Hitta inte på ursäkter för att inte träna, istället ta varje möjlighet att träna

Tänk på att du kan träna din sving och ditt mentala överallt, du behöver inte ha en klubba för att öva din sving. Tänk på att det är kroppen som driver axlar och armar och då framför allt torso och ben.

  • Anledning till att öva varje dag är att förfina dina färdigheter, inte repetera dina vanor

De flesta av spelare jag mött oavsett i vilket land eller kultur tränar inte utan arbetar med att repetera redan inlärda vanor. Vad du behöver är att hitta nya utmaningar och träna dom och vi kommer i ett annat inlägg att berätta mer om sådana möjligheter.

Låt mig avsluta med att tala om avståndsmätare. Klockor, kikare och elektroniska GPS-baserade banguider. Alla dessa hjälpmedel är utmärkta förutsatt en sak: Att man vet hur långt man slår sina klubbor. Dustin Jonson berättade i en artikel att när han lärde sig längdkontroll med hjälp av en launchmonitor. Då började han att kartlägga sina längder. Dustin delade upp svingen med sina wedgar i tre olika slag för varje wedge. Ett fullt, ett tre kvart och ett halvt slag. Kanske det vore något att träna på. På det viset kan du ta bort mycket av osäkerheten vid olika längder, beroende på olika förutsättningar.

Vi kommer att prata mer om detta i ett kommande inlägg.

Tel: +46 763 47 08 17  Bertil@bertilgarpenholt.se

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

Comments are closed.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS