S. S. L.
Tänkte jag skulle skriva några rader om ett koncept som jag fick genom
Glen Albaugh, amerikansk idrottspsykolog. Han skriver om SAT som är motsvarigheten för vårt högskoleprov. När jag översätter betydelsen som han ger bokstäverna; S = Strategi, A = Aim & T = Trust så blir det S. S. L. Betydelsen blir då på samma sätt. S = Strategi, S = Sikte/Mål, L = Lita på …
Jag tänkte här prata om bokstaven och vad den har för betydelse för din golf
Ja Hoola Bandoola Band med Mikael Wiehe och Björn Afzelius gjorde en låt ”Vem kan man lita på”? Och när vi talar om Golf, ja då finns det ju bara en man kan lita på och det är ju sig själv. Och det är ju inte alltid så lätt, när spelet inte riktigt går som man vill. Självförtroendet får sig en törn och man undrar vad man egentligen håller på med. Känns det igen, tänkte väl det, men det är en av grundpelarna i de mentala färdigheter som vi skall ägna oss åt. Vi tar det från grunden:
- Din utrustning: hoppas du har provat ut klubborna så du har rätt utrustning för dig. En undersökning gjord för några år sedan, men som är lika aktuell idag
12% i undersökning kunde spela med standard klubbor!!! Är du en av de 12%en. Innan du gör en utprovning, gör ett litet test. Ta din järn #7, åk till Dormy, välj ut ett märke, kontrollera loftvinkel, längd och skaftflex. Testa dom mot varandra och känn efter, fråga sedan om du kan få den klubba du tyckte om med ett annat skaft, fråga dom vad dom tycker. Testa dig fram, när du sedan hittat det du tycker är rätt jämför med din tidigare klubba. Där har du ditt första test och du ser kanske om det är läge för en utprovning. Det här gäller ju för alla klubbor i bagen. Även puttern, som är den klubban vi använder mest, men som vi inte vet om den passar. De flesta spelar med en putter som inte passar spelaren alls.
- När du skaffat dig en utrustning som passar dig, då kan du ju inte skylla på den när slagen inte sitter som dom skall. Du kan med andra ord lita på utrustningen
- Hur är det med dina grunder, När tog du en lektion senast. Handen på hjärtat, alldeles för sällan eller hur. Ta en lektion med en Professional som du litar på och be honom kolla dina grunder;
Greppet eller hur du placerar händerna på klubban
- Greppet, greppet eller som Harvey Penick uttryckte det: ”placera händerna på klubban”, det första vi får lära oss när vi börjar. Vad är ett bra grepp? ”Det är det grepp som låter spelaren slå de flesta slagen bra” Ett bra grepp har till uppgift eftersom det ger möjligheten till både längd och riktning. Och det skrivs så mycket om hur det skall vara: en, två eller fler knogar synliga? Skall klubban ligga i fingrarna eller tvärs över handen? Overlapping, interlocking, eller 10-fingergrepp? Hur hårt skall du hålla? Bry dig inte så mycket om vad du läser eller ser på Youtube. Nej kontakta en professional du litar på och gå igenom hur du skall hålla i din klubba. Hur vet man det? När bollen landar vid målet är det ett bra grepp. Obs! glöm inte att det skall tränas.
”En av de viktigaste grunderna i spelet Golf är greppet, se till att det blir rätt och resten kommer att falla på plats”.
Citat Tommy Armour
Uppställning
- Uppställning, innefattar placering av fötterna, bollplaceringen, kroppshållningen, muskulär beredskap och viktfördelningen.Leslie King skicklig Brittisk PGA professional säger om uppställningen: ”Den har som uppgift att låta händer och armar att genomföra en fri genom en kroppsrotation”. En bra beskrivning av uppställningen. Att sedan få till alla andra komponenter kräver träning och varför inte här låta en erfaren professional se över din.Och sedan få minnespunkter som du skall träna på. Lite av vad vi gjorde när vi gick i skolan, vi skrev ner saker för att komma ihåg. Eftersom du har bestämt dig för att förbättra ditt spel så är en anteckningsbok en bra investering.
Balans
- Balans, i PGA manualen lägger man in balansen i uppställningen och det är helt korrekt även i min uppfattning. Arthur Ashe, tennislegend och en duktig golfspelare sa om det: ”Den bästa attityden är att vara fysiskt avslappnad och mentalt alert” jag är övertygad om att det gäller både att sätta en serve i spel, såväl som en drive. Och när vi pratar om balans i golf så kommer vi inpå att balansen skall finnas genom hela svingen. Då kallar vi den ”Dynamisk Balans” eftersom det är balansen i rörelsen vi pratar om. Leslie King påstår att golf och balett har flera saker gemensamt och en ballerina utan balans klarar inte den enklaste piruett. Det handlar om att transferera vikt från utgångsposition till höger sida och sedan att i en kraftfull rotation förflytta vikten från den högra sidan till den vänstra. För er som kan er balett vet ni vad position 1 betyder också hur man kommer till positionen ”tendu” Den visar hur vikten förflyttas och lägger vi sedan till en rotation så har vi grunden till en golfsving. Men även här kan du låta din pro visa dig hur man förenklar rörelsen så att finishen slutar i full balans.
Siktet
- Det här är den del av grunderna där även toppspelande pros har problem med. Och i basen så skall 1/ klubbladet vara i vinkel mot målet, även fötter, knän, höfter och axlar vara linjära mot målet. Här kan du gärna ta hjälp av en kompis att kolla och rikta in dig. Använd gärna siktpinnar eller ett klubbskaft. Ta gärna ut ett mål ca 30 cm framför bollen så blir det lättare att sikta in klubban. Man kan också sticka ner en siktpinne ca. 10-15 meter på mållinjen. Här kommer vi också till utrustningen, ta hjälp av en erfaren pro som kan custom fitting som kan kolla att klubban verkligen är i vinkel mot målet. Om tån pekar för högt eller om hälen är i luften kan det bli stora skillnader vart klubban pekar.
Och det kan bero på flera orsaker, värt att kolla upp
Det här är de fyra grunderna du bör behärska och lära dig för att få ut det bästa av Din Golf. Och gå till en pro som du litar på och be honom hjälpa dig med dina grunder. När du har dom här 4: a punkterna rätt får du mycket enklare att genomföra en bra sving. En sving du kan lita på och som får dig att spela Din bästa golf.
Lycka till