Vad du behöver veta om Golfbollar

Vad du behöver veta om Golfbollar

Nya V1

Nu när Titleist har omarbetat och lanserar den nya bollen i Januari 2019: Pro V1 & Pro V1x, känns det rätt att skriva om golfbollar.
En golfspelare som customfittat sina klubbor efter konstens alla regler och efter några rundor kommer tillbaka till sin pro och undrar varför han inte spelar bättre och var  felet ligger. ”Ja det ligger nog inte på utrustningen i alla fall”, svarar pron. ”Jaha, så du menar att det är fel på bollarna då”.

Ja vi kan skratta åt det, men det där är ju inte ovanligt. Klart att vi behöver träna och ta lektioner för att bli bättre. Med tyngdpunkt på träna. Den här spelaren hade gjort; skaffat sig en utrustning som passade honom, tagit lektioner. Men han hade glömt det viktigaste, att träna det han lärt sig.

”Fjäderbollen”, ”Guttaperka” och ”Haskellbollen”

Låt oss titta litet på golfbollens utveckling. Fram till 1618 spelades golf med bollar och klubbor som var till största delen producerade av trä. Skaften till klubborna var  gjorda av Hassel och Ask, vilket gjorde dem ganska vippiga.

 En träbollsom det spelades med fram till 1618 Då kom fjäderbollen 

Fjäderboll

År 1618 var det dags för en ny typ av golfbollar. Denna gång var det golfbollar av hårt packade gåsfjädrar i djurhud från hästar och eller kor. Proceduren var att man tryckte in gåsfjädrar som var blöta i skinnet. Efter att golfbollen sedan torkade svällde fjädrarna och man fick en hård boll. sedan detta var gjort målade man golfbollen, för att den skulle bli snyggare. Man satte även ett märke eller namn på den, för att den skulle vara lätt att känna igen. På grund av dyrt material och tidsåtgången vid tillverkningen av bollen, en bolltillverkare kunde endast producera 4-5 bollar per dag, blev priset skyhögt, i vissa fall till och med högre pris än golfklubborna. Det fanns flera kända golfbollsmakare (ex. Andrew Dickson och Henry Mills). Det här innebar att golfen blev ett spel och tidsfördriv för de förmögna som hade råd.

Guttaperkaboll

Men det skulle förändras, år 1848 kom guttaperkabollen. Det var en golfboll gjord i gummi, vilket gjorde att man enkelt kunde värma den och sedan forma den rund. I och med detta blev golfbollarna mycket billigare. I början var de första guttaperkabollarna helt runda och släta, vilket gjorde att de inte gick alls långt och inte heller högt. Inte ens lika långt som fjäderbollarna gjorde. Det var prästen Adam Paterson från St. Andrews som började att tillverka dessa golfbollar av gummi från guttaperkaträdet (som finns i världens tropiska delar). Den mest kände bolltillverkaren av guttaperkabollar var Allan Robertsson. Han var en mycket bra guttaperkaboll-makare. Han tillverkade bollarna genom att linda gummit i strängar (som ett garnnystan), och sedan värmde han upp nystanet och formade det till en rund golfboll. I samband med detta kom också ett nytt skaftmaterial in i bilden:

År 1880 tog golfbollstillverkningen verkligen fart på grund av två orsaker. Dels att golfbollen fick mönster, små fördjupningar, idag benämns de dimples. Det andra var att man började tillverka golfbollar i formar, vilket innebar att handarbetet helt försvann, och golfbollarna blev identiska i produktionen och det innebar att bollarna fick samma egenskaper. Det mest kända mönster var ”the Bramble” som gjorde att bollen fick den bästa flygförmågan. Ny kom möjligheten att slå högre slag, vilket innebar att bollen stannade snabbare. Dunlop var det största företag på den tiden (tack vare sättet att tillverka guttaperkabollarna i formar).
Men för att få mer höjd på bollen, var man tvungen att ändra på swingen, ett ämne som kommer i ett skrivas om i ett inlägg i början på nästa år då vi skall titta på golfswingens utveckling.

Klubbskaft av Hickory

Hickory och då hickoryskaft från Tennessee i USA. Och det var den välkända klubbtillverkaren Forgan & Sons som introducerade skaften som inte var så vippiga vilket gjorde att man kunde använda händerna mer i swingen, för att slå till bollen.

Haskelbollen

Nu börjar det hända saker och ytterligare en utveckling i golfbollens historia var när Coburn Haskell fick ett patent godkänt på en 3-dels-boll 1899. I centrum fanns en kärna runt om vilket det lindades gummiband. Som skall användes Guttaperka. Kärnan kunde var av många olika material: exempelvis. Gummi, kork, tvål, honung, trä, till slut fann man att det enklaste sättet att tillverka en kärna av en rund ”gummisäck”, som man injicerade vatten eller glycerin i och sedan frös till is för att lindningen skulle förenklas.
Det här visade sig att den här bollen flög ca 20–25 meter längre och även högre än den tidigare ”Guttie” bollen. Och man testade också olika material till skalet och fann att ”balata” var det bästa alternativet.
Och nu kunde man också förändra greppet på klubborna, eftersom balatan gav en mycket mjukare känsla och man kunde ta bort dämpningen under den gamla lindningen. Och nu kom ytterligare en revolution i hur man skulle placera händerna på klubban.
Det här var slutet på Guttaperkabollen som försvann 1904 och Haskellbollen var början på dagens golfbollar.

Reglerna för en golfboll

Reglerna har justerats tre gånger – 1921, 1931 och 1990. Det som justerats är: Hur stor golfbollen får vara, vilka material som får användas och även hur många dimples som får användas (dimples är fördjupningar i bollens skal). Idag experimenteras det med olika mönster, kärnor, material, för att få golfbollar att flyga längre och spinna mer.

Balatabollarna hade den nackdelen att skalet var ömtåligt, men på 1970 talet kom då en boll som 1: inte var lindad, 2 hade ett skal som tillverkades av ett syntetiskt material: Surlyn. Detta gjorde att bollarna blev mer hållbara och det varumärket som blev dominerande var ”Top-Flite”.


På den tiden fanns också två storlekar på bollarna, den engelska som var mindre (41,1 mm) medan den amerikanska var större (42,7 mm). Och så var det fram till 1990, då R&A och USGA enades om den större. Skillnaden låter ju inte så stor, med endast 3,7 % skillnad, men det fanns olikheter. Den engelska bollen påverkades 7,5 % mindre av motvinden än den amerikanska.
Och 1990 kom man så överens om att bollen skulle ha en vikt av 1,620 ounce (45.93 gram) och den då något tyngre bollen visade sig vara bättre och påverkades inte av vind på samma sätt som den mindre så var saken klar.

Dimples

Dimples eller små gropar på bollen, varför finns dom? Skulle inte en helt slät boll vara bättre exempelvis vid puttning? Ja kanske det men den skulle inte flyga så bra. Bollen behöver en yta som är ojämn men ändå rund och det har provats med många olika varianter och former av dimples. Hur djupa och hur många har också diskuterats. Djupa dimples gör att bollen flyger högre och 300 är för få och 500 är för många, så någonstans mellan 350 och 450 torde vara det lämpliga antalet.

Golfbollarna har också nummer och det finns med 1 siffra (0-9), 2 siffror (10-99) samt 3 siffror (100-999) enligt vissa finns det förklaringar, där en siffra är för identifikation, tvåsiffriga skulle ha med kompression att göra och 3 siffriga skulle ha med antalet dimples att göra. Personligen tror jag inte det stämmer, nåja för identifikation möjligen. Vissa bolltillverkare erbjuder också att du kan få beställa ditt eget nummer (kontakta mig så skall jag ordna det).

One-piece, Two-piece, Three-piece, Four-piece & Five-piece

One-piece är en helgjuten boll och används nästan uteslutande som driving-range bollar och är billig i tillverkning. Den har ju ingen kärna utan är oftast tillverkad i Surlyn och eftersom den inte har någon kärna så blir den relativt mjuk och är en boll som inte är bra för spel.
2-piece bollen har en hård kärna av relativt hörd plast och med ett skal oftast gjort i Surlyn. Bollen kanske flyger något längre men kreerar också mindre ”backspin”, men rullar också därmed längre. Bollen är ju designad för längd och är mer hållbar, men blir också svårare att kontrollera. Den är också relativt billig i inköp.
3-piece bollen har en solid kärna av gummi eller liknande material, runt kärnan kommer sedan ett inre ”skal”. Därefter kommer det yttre skalet, som kan vara av olika material eller blandningar som Surlyn, Urethan, eller balataliknande blandningar. Bollen är lättare att kontrollera än en två-dels boll, eftersom den är mjukare och ger mer spinn. En tumregel är att ju fler lager en boll har, så kan tillverkarna styra mängden av spinn som kommer vid slaget. Det innebär att man styra en ”spin-separation” mellan driver och järnklubbor.
4-piece bollen och nu blir det mer avancerat. Här kan tillverkaren styra genom de olika lagren och där man kan hitta en formel för maximal distans och en soft känsla. Den inre kärnan är för distans och är en solid kärna, nästa lager som täcker kärnan överför kraften från kärnan. Det tredje lagret är det som skiljer sig från 3-dels bollen och är tillverkat av ett material som skall ge både känslan runt greenerna och ge distans. Det yttre lagret är det tunnaste av alla lagren och har mellan 3 till 400 dimples för både höjd och längd, Skalet är mycket mjukt och är oftast tillverkat i premium Urethan.
5-piece bollen och har man gått längst vid tillverkningen av golfbollen. Precis som 3 och 2 delsbollen erbjuder man här exceptionell spinn-separation. Även om man får gräva lite extra i plånboken så får man en hel del extra. 5-delsbollen har en solid kärna för avstånd och sedan 3 lager i olika tjocklek lagde runt kärnan och under ett supertunt Urethanskal. Varje av de här 3 lagren är designade för att känna av olika swinghastigheter och olika typer av slag och där kärnan och skalet ger det bästa avståndet och känsla som pengar kan köpa.
I dag kan vi ju köpa olika bollar med olika spinnegenskaper och här är nog det bästa alternativet att konsultera en påläst pro. Vi pratar om ”low-spin”, ”mid-spin” och ”high-spin” och vilken är då bäst för dig.
Har du en jobbig slice eller vill du ha mer avstånd, en ”low-spin” boll kan vara lösningen. Den kanske inte har samma carry, men det kompenseras med mer rull.
”Mid-spin” bollen är för dig som vill ha det bästa av båda världarna, Distans, känsla till ett överkomligt pris.
”High-spin” bollen är tillverkad för att ha ökad spinn i luften. Den normala bollen lämnar klubban med en viss mängd spinn. High-spin bollen ökar spinn i luften och ger därmed mer carry.
Kompression då, kan det ha betydelse i ditt spel? Kortfattat är och mäts kompression på en skall 0–200 där 200 inte kommer att tryckas ihop alls medan 0 trycks ihop 5 mm. Men inga bollar har dom ytterligheterna utan ligger där emellan. De flesta bollar på marknaden har en kompression mellan 50 – 100.
Hur påverkar det här ditt spel? När bollarna hade ett lindat gummiband runt kärnan så ansågs de bollar som hade låg kompression vara ”dambollar”. Tack och lov har det här ändrats genom åren. Allt har ju ändrats i och med den solida centrumkärnan.
Och vilken boll skall du då välja? Ja rent generellt kan man säga att spelare med lägre swinghastigheter bör spela med en mjukare boll för att få mer längd på slagen. Medan spelaren med en högre swinghastighet, vilket ofta innebär ett lägre handicap kan spela med en boll med en högre kompression.

Olika typer av bollar

Det finns flera olika typer av bollar och jag skall här försöka att belysa skillnaderna.
Tour eller premium bollar; Ja rubriken ger ju en fingervisning på vilka som spelar på den här typen av bollar. Tourspelare men även amatörer med en låg till mellan handicap, kanske upp till ca 12, Tour bollar är ofta av 4 – 5 delade bollar och har också ett högre pris. Bollar med ett tunnare innebär mycket känsla runt greenerna men kreerar ändå längd. Men självklart kan de här bollarna spelas av de som vill spela en premiumboll.
Distans bollar är bollar med låg spinn del och spelas av spelare som främst premierar längd och riktningskontroll.
Bollar för känsla är de mjukaste bollarna med den lägsta kompressionen på marknaden. En boll för spelare med låg swinghastighet där bollen genererar en bra distans genom bollens elasticitet och den ger också en bra känsla runt greenerna. I den här sektorn hittar vi också dambollar.

Jag hoppas att det här har gett dig litet mer kunskap och kött på benen inför ditt bollval inför kommande säsong. Glöm bara inte att hitta en boll du tycker om och håll dig till den och du kommer att spela en boll med samma specifikationer och beteende var gång.

I nästa inlägg skall jag beskriva hur du skall genomföra en test av bollar.
På Sparren GK står vi till dit förfogande och kommer att kunna hjälpa dig att hitta rätt boll för ditt spel. Jag kommer också att hålla bolltestar dagar där du kan se skillnaden mellan olika bollar. Håll utkik på både min och hemsidan för Sparren GK där ci kommer att anslå datum . Dessutom under våra demodagar kommer representanter för olika märken att kunna berätta mer om just deras boll.

Vid pennan

PGA Club Professional & Cert. Mental Coach Sparren GK

       

Comments are closed.

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Instagram
LinkedIn
Share