fredag, juni 9

Vad kan bra Rutiner ge dig

 

Ge dig själv möjligheten att slå ett fantastiskt slag!

Johnny Millers rutin

 

Harvey Penick legendarisk golftränare på Austin CC sa: Ditt nästa slag är en ny erfarenhet,    det kan bli det bästa slaget i ditt liv”. Om vi tänker på det en liten stund, så finns alltid möjligheten att göra just det slaget till ett fantastiskt slag. Och det är ju precis som svaret på vilket det viktigaste slaget i golfspelet är: Det nästa. Och då skall vi inte slarva bort den möjligheten.

Vad är det då som kan göra slaget till något extra? Har det med din sving att göra? Nej det har mer att göra med förberedelserna för slaget. Det spelar faktiskt ingen roll hur du spelat så finns möjligheten. Och den ligger i hur genomtänkt din strategi är och din pre-shot rutin är.

Förberedelsen för slaget sker ju innan du kommer fram till din boll, tar in de omständigheter som kan påverka bollflykten, bollens läge, längden på slaget. Sen låter du din analytiska sida ta in och analysera dom faktorerna. Sedan kommer din kreativa sida in där känslan för slagets genomförande skapas.

Det här tar ju inte så lång tid, kanske max en minut.

 

Vad gör en bra Pre-Shot Rutin för dig

 • Kommer att höja ditt självförtroende och du kommer att känna dig mer bekväm inför slaget.
 • Få dig att känna dig närvarande och kliva in i din egen bubbla.
 • Påminna dig om att ta ut det optimala målet
 • En klar och tydlig strategi för slaget, visualisera slaget
 • Stänga ute störande moment och full fokus på slaget

 

Vi delar in rutinen i tre delar, alla lika viktiga för att lyckas. Förberedelsen, Planeringen och Genomförandet. Alla tre har en stor betydelse för att lyckas med slaget, ja kanske hålet du skall spela eller till och med hela rundan. Att ha det här klart för sig och med rätt förberedelse kan innebära ett bra resultat.

 

Förberedelsen

Jag arbetade tidigare som säljare och i de utbildningar jag var med om talade vi alltid om att för att lyckas med ett säljsamtal så låg den största delen i förberedelse. 90 procent låg i förberedelsen. När vi tar det till golfen talar vi om 80 procent är mentalt och tar vi det till förberedelsen kontra genomförandet så ser vi ju att själva genomförandet ligger kanske till 95 procent. Vi skall titta närmare på det.

Det är ju här som du tar in informationen du behöver. Här kommer ju det du ser, hör och känner skall tas in och bearbetas i den vänstra hjärnhalvan. Allt det här bör du ju ha i checklistan som ingår i ditt mentala scorekort. Vad skall då ingå här?

 • Innan vi kommer fram till bollen, kontrollerar vi vinden, hur stark den är, med eller motvind, sidovinden som påverkar slaget
 • Bollens läge, vi vet ju att bollen ligger inte alltid på den kortklippta delen av spelfältet.
 • Hur långt det är till målområdet
 • Vilket är målområdet som ger dig bästa möjlighet för nästa slag

Med det här för handen har vi möjligheten till att befästa strategin, här ingår ju att välja klubba, definiera målområdet.

Tanke delen

När du har underlagen från förberedelsen är det dags att tänka igenom vilket som är det bästa slaget och bestämma vilket som är bäst för dig. Fråga dig själv

 • Vad har jag för möjlighet (typ chansa eller spela säkert, ”Risk & Reward”)
 • Vilket är målet och vilken typ av slag skall jag slå?
 • Kan jag lita på mitt beslut?

Bättre att ta ett dåligt beslut och lita på det än inget beslut  sagt av Bernhard Langer

När du tar beslutet, var säker på att om du skulle missa, så du kan lita på att du inte hamnar i problem om du skulle missa.

”Om du tänker fade eller draw, var säker på att ett rakt slag inte gör så att du hamnar i problem” sagt av Tom Watson

Nu bör du ha en klar bild viken typ av slag du skall slå, ditt mål, klubba etcetera.

När du är klar med det, visualisera slaget, berätta för dig själv slaget och målet.

Nu har du strategin klar, gör din rutin och ställ upp korrekt

Rutinen

Nu kommer vi till själva rutinen du övat in där du repeterar allt du gått igenom och låter sedan den högra hjärnhalvan skapa resten. Visualisera slaget där bollen flyger i den önskade bollbanan och landar i målområdet.

Gör det här och du kan gå in i slaget med fullt självförtroende, engagemang och beslutsamhet. I din visualisering, se ett 100% lyckat slag för din inre bild. Öva här för att hitta din metod.

Under Rutinen och Slaget

När du påbörjar dina steg mot bollen är det viktigt att fokusera. Till skillnad mot många andra sporter där målet för ”slaget” rör sig och fokus blir på något sätt lättare än där som i golf bollen ligger still. Det är lätt att tankarna börjar att vandra. Så här blir fokusövningar viktiga, kom ihåg att vi i kapitlet i min bok om fokus talat om meditation. Öva det så blir den här delen lättare, precis som Arthur Ashe tennislegend sa: ”I golf är det viktigt att vara fysiskt avslappnad  och mentalt alert”

Använd Ditt Mentala Scorekort

 

Ha ditt mentala scorekort klart använd dig av S.S.T. metoden för att analysera slaget, hålet rundan. S står ju för strategin och här kan du ju gå tillbaka och tänka igenom om dy gick igenom din checklista före slaget. Det andra S:et står ju för siktet och här handlar det också om du lästa riktningen för slaget och gjorde din uppställning korrekt för att slå bollen dit du vill.

Träna det här så att din rutin blir en rutin inför varje slag. Kom ihåg: En rutin blir rutin när di inte behöver tänka på vad du gör

 

Mer om det här kommer du att kunna läsa I min bok “Bemästra det Mentala Spelet.

Vill du ha fler sådana här tips för din golf boka ditt Nyhetsbrev HÄR

    

 

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS