fredag, juni 9

Varför spelar Du Golf?

Varför spelar Du Golf?

Kanske låter det som en något kufisk fråga, men ställd på olika sätt får den en annan betydelse. Lägg betoningen på ”spelar”, blir koncentrationen på spelet, lägg den på ”Du” blir det annan frågeställning.

I de nästa tre inläggen kommer jag att prata om tre olika steg för att bli en bättre golfare. I det första inlägget tar vi reda på varför vi spelar golf och hur vi ska sätta våra målsättningar. Steg två handlar om att förstå varför det är så svårt att lära oss nya saker Steg tre kommer innebära att hur skall vi använda det jag har lärt mig och sedan avslutar vi med ett inlägg som handlar om hur jag ska följa upp mina intentioner. Det här lägger grunden för mitt framtida golfspel. Att förstå innebär att vi lättare kan genomföra vår målsättning oavsett vilken vi ger oss själva. Kunskap gör oss till bättre golfspelare oavsett handicap.

Vi kommer  att i de nästa inläggen koncentrera oss på varför vi gör det vi gör, vilket kommer att leda oss fram till att göra en smart målsättning för vårt spel. Alltså tre steg för att få dig att förstå både hur och varför vi bör ta vårt spel på allvar:

Du och din Golf.

Här kommer vi att lösa frågan varför och vilket syfte har du med din golf. Tar du reda på DITT svar på frågan kommer din resa mot en bättre och roligare golf bli både bättre och roligare. Det är ju det vi alla vill eller hur. Jag har under mina år som instruktör ännu aldrig träffat på en golfspelare som vill spela dålig golf eller ha tråkigt på golfbanan. När vi sedan går vidare med målsättningen; ”Vad är det du vill uppnå?”. När vi har svaren på de första två frågorna är vi beredda på att sätta vår målsättning. Både de som gör min golf roligare att spela och de resultat vi vill uppnå. Det är viktigt därför att prestationen börjar med att ha ett mål. Vi kommer att prata om långsiktigt mål (den kommande säsongen), kortsiktiga mål (den här rundan, direkta mål (slaget vi har för handen) och mål för våra övningar (saker jag vill förbättra).

”Golf är ett icke våldsamt spel som spelas våldsamt inifrån”

Citat från Bob Toski, legendarisk spelare och professional.

Vad menade Toski med det, här skall försöka förklara det med mina ord. Under alla år som instruktör, har jag blivit förvånad att så många golfare framställer sig själva som eländiga (ja även mig själv ibland). Frustration och ilska över sig själva, ja till och med kasta klubbor. Och det händer ju även på toppnivå, vi har väl sett Tiger Woods slå ner en klubba i marken vid ett mindre lyckat slag. En av de mest notoriska i det området var ju Tommy Bolt som uttryckte det så här:

”Skall du kasta en klubb, gör det då framåt så slipper du gå tillbaka för att hämta den”

För vissa kan det vara att släppa ut frustrationen, för att sedan spela bättre. En del av er kommer säkert ihåg John Macenroe som efter sina utbrott kom tillbaka och spelade bättre. Men gäller det på golfbanan? Nej det påverkar ofta stämningen i bollen och vi kommer att senare i den här serien att hantera dom problemen.

Hur långt slår du egentligen?

Ett sätt att göra det lättare är att lära sig hur långt vi slår. Många gånger står man iför ett slag och tittar i kikaren eller med GPS får reda på hur långt det är till målet. För att sedan bli förvånad över att slaget blev för långt eller kort. Och då kan frustrationen komma trots alla förberedelser, kollat vinden, bollens läge etcetera Då kvarstår  en sak: vetskapen hur långt slår jag egentligen. I dag är det lätt att ta reda på, gå till din PGA professional, som säkert har utrustning för att mäta det. Ett annat alternativ är att införskaffa en liten transporterbar launch monitor som inte behöver kosta som en förmögenhet som en Trackman. Nej det finns små som du kan köpa för några tusenlappar. Gå sedan ut där du kan slå med egna bollar och efter ca. 20 bollar så har du ett genomsnitt på dina längder. Vill du inte lägga ut dom pengarna kan du slå ca. 20 – 25 bollar. Ta sedan bort de två längsta, två kortaste och mät upp längden, ta ut snittlängden och du är redo. Gör sedan testet när du spelar och slå ett par extra bollar när det är uppför eller nerför och se skillnaden.

STOPP vilka bollar använder du? Använd samma boll när du mäter som när du spelar.

Vilken som helst? Fråga din pro efter en boll som passar dina spelegenskaper.

Här kommer 5 principer som kommer att hjälpa dig på vägen.

  1. Syftet med att du spelar golf är ju inte en målsättning utan det handlar om något du eftersträvar. Målsättningen skall ju vara klart och påtagligt samt uppnåeligt. En målsättning har en början och ett slut, syftet däremot är konstant pågående. Ha roligt, trivas med dina spelkamrater, njuta av naturen, tävlingen mot dig själv och andra. Kom ihåg:

Golf är ett spel som aldrig kan vinnas, det kan endast spelas” sagt av Bagger Vance i filmen Legenden om Bagger Vance”

Jag kommer själv ihåg när jag hade förmånen att spela Royal County Down en bana i Nordirland och rankad bland de 5 bästa banorna i världen. Kan inte komma ihåg min score, däremot mina spelkamrater och upplevelsen. En sagolik bana med i en sagolik omgivning. Och jag lovar att ”pinten” efter rundan satt fint.

  1. Stolthet/ärlighet. Golf förutsätts ju att vara en ärlig sport och där man är sin egen domare. I filmen ”Legenden om Bagger Vance” sär Bagger Vance vid ett tillfälle: ”det fina med golf är att man kan tilldela sig själv ett pliktslag när man brutit mot en regel”, många har inte sett filmen och tyvärr är det så att det fuskas inom golfen också. Kan det vara roligt att vinna och vara medveten om att man fuskat. Svaret borde vare ett enkelt NEJ på den frågan. Samma sak med handicap, många strävar att ha en högre hcp än sin spelstandard inför en tävling för att vinna ett större pris. Så min rekommendation är att var stolt i med och motgång och som min rste coach Jimmy Sucklin lärde oss på -60 talet ”Spela bollen som den ligger och banan som den är så kan du vara stolt över dit resultat”.
  2. Tålamod. Jag står på hål 2, en par 5: a med out of bounds till vänster, ett hål med möjligheten att nå green på två slag. Slår en perfekt drive efter höger sidan och tänker: perfekt öppning för mitt andraslag. Ser bollen landa och den studsar sedan 90 grader vänster tvärs över fairway och landar out of bounds. Ja nu kunde jag ju ha börjat svära, kasta en klubba och tycka att nu är den här rundan förstörd. Men jag har ju tränat mitt tålamod, hämtade en ny boll och tog till Mel Robbins tips: ”the 5 second rule”, ett djupt andetag och räknade baklänges från 5 till 0 och lugnet kom tillbaka. Ny drive, nådde nästan green på två, chippade in och sänkte putten för en bogey. Missade jag två slag där? Kanske men det var ju 16 hål kvar och som Walter Hagen uttryckte det när han fick frågan: ”hur många dåliga slag slår du under en runda”. Walter skrattade och svarade utan att blinka: ” 4 – 5 och helst på de första hålen”. ”Varför då?” Hagen skrattade och svarade: ”Då spelar jag ju bra sen”. Historia som man kan lära sig av. Nu är det ju så att misstag kan hända och händer också närsomhelst. Men att arbeta med tålamodet gör också att man stärker sitt självförtroende, vilket gör att jag kommer att trivas bättre med mig själv och på golfbanan.                                                                                                                                                                     
  3. Uthållighet. Det här hänger lite ihop med tålamodet. Gary Player sa vid ett tillfälle: ”En bra golfare har viljan att vinna och uthålligheten att vänta på tillfället”. Uthållighet hänger också ihop med syftet. Om det är att ha roligt med ditt spel och att trivas med dina medspelare, så titta på dig själv om du uppfyller dina krav. Gör något åt det: ”Agera i stället för att reagera”.
  4. Ett citat som sagts av flera men jag nämner här Ben Hogan: ”När du vandrar på livets fairway, glöm inte att se och känna doften från blommorna, du får bara en chans”. Precis som det citatet gäller det ha perspektiv på tillvaron. Harold Kushner en välkänd Rabbi sa en gång att i alla år som rabbi hade han aldrig hört någon på sin dödsbädd sagt: ”jag önskar att jag hade tillbringat mer tid på kontoret”. Tror heller aldrig att någon sa: ”Jag önskar att jag hade spelat bättre golf”. I golf precis som i livet handlar det inte bara om resultaten att vi är det vi åstadkommer. Nej vi borde komma ihåg det golf står för, ”Game of life first”. Ett citat som när man sätter det i golfsammanhang: det kommer både tur och otur som man inte förtjänar och/eller förtjänar. Andra gånger spelar du sämre än du förtjänar och det måste du också ta hand om. Peter Jacobsen sa: ” oavsett vad du gör dag ett, nästa dag är det bara att ställa sig på tee ett och starta en ny runda”

Nu har vi tittat lite på olika saker för att komma framåt och du kanske är beredd på att svara på frågan varför du spelar golf. Det innebär att i nästa avsnitt skall vi titta på vilken målsättning vi skall ge oss själva.

I mina kurser och workshops är det här vad vi kommer att arbeta med på Nora GK, är du intresserad av att delta i någon av dessa kontakta mig för mer information.

         

 

Please follow and like us:
Pin Share
Follow by Email
Facebook
Instagram
Pinterest
RSS