Vilken boll skall du spela

Vilken boll skall du spela

                     

Ja, det är en fråga som är viktig för att utveckla ditt golfspel.  För du tillhör väl inte gruppen som säger, ”det spelar egentligen ingen roll, jag slår ju ändå bort dom”. Ja då har vi ju redan innan vi slagit ut på första tee bestämt oss vad vi skall göra med bollarna.

På den tiden när Dunlop sålde bollar i papper (omslag av cellofan), så hade vi på Saltsjöbadens GK ett vad: på hål 8, som var ett par 3 hål 185 meter långt med en damm till höger om green. När vi kom dit tog vi fram en sådan boll och det var inte många bollar som slogs i vattnet. Varför? Svaret är enkelt: vi koncentrerade oss bättre. Och det ligger en del i det, vi var väl inte så bevandrade i det mentala spelet på den tiden, men nog visste man att ”inte” var ett förbjudet ord.

Men hur skall man veta?   

Man kan ju inte gå in i en shop och köpa 10 dussin och sedan spela med dom och sedan avgöra. Nej man får nog göra det lite bättre, ett test av kanske 4–5 olika typer av bollar. Börja med att titta på budgeten du har för bollar och utifrån det välja ut inom vilken kategori du skall börja leta.

Vill du ha en distansboll eller en boll som passar ditt närspel. En påläst säljare kan där ge dig råd. De moderna bollarna är ju också anpassade till att ge en bra längd, samt en bra känsla vid närspelet. Så det handlar inte bara om hastighet på klubbhuvudet och bollhastigheten.

Sagt och gjort, köp dig 4 st. 3-pack och börja testa. Gör också i ordning ett ”scorekort” och skriv ner vad du gjort (vilka övningar) och betygsätt bollarna i en skala 1 – 5 där 1 är sämst och 5 är bäst. När du testar, testa först 3 bollar av en typ, gå sen vidare till nästa typ. Bedöm bollarna mellan varje typ av boll och övning.

Ge dig tid vid det här testet eftersom det här skall ligga till grund för dina framtida bollinköp och att du skall ge dig själv chansen att spela bättre golf.

Puttar       

Men skall vi göra det på rätt sätt, så börjar vi på green. Nu när det är snö på marken eller i alla fall inte bra för spel, så är det en bra idé att träna puttning. Jackie Burke Jr har sagt; ”Det finns en klubba som är designad för att få bollen i hål. Så varför inte lära oss den först”. Alltså börjar vi med korta puttar på mattan (ca. 1 meter) och lägg ut bollarna i en cirkel. Även om putten i sig är lätt, så är det viktigt här att skapa en rutin innan slaget. ”Gör dom enkla slagen, så att dom ser svåra ut och de svåra så att de ser lätta ut”  (citat Gene Saracen).

Öka sedan längden och nu börjar du få en känsla för bollen och det är här som inomhusträningen har sin fördel. Träning av rytm och tempo samt att träffa bollen i centrum av klubbhuvudet blir viktiga delar i övningen. Tänk då på att i rutinen andas in och ut med lugna andetag.

De delar som du kan öva inomhus med puttning är mekaniken i ”swingen”, känsla och tempo, samt träffbilden. Här kan man också använda sig av hjälpmedel för att förbättra swing, rytm och känsla. I mina närspelsskolor på Sparren GK kommer vi att använda oss av vissa hjälpmedel för att hjälpa till att förbättra puttningen.

Chip     

När vi går vidare i vår test kommer vi till chippningen och först den lilla ”puttchippen” Även här är det ju en liten swing och den handlar ju om ”närkontakt” med bollen. Börja med korta chippar där bollen kanske bara skall flyga max 2 meter. Titta på hur bollen beter sig vid och efter landningen. Även här handlar det om en rytmisk swing och det ligger ju mycket känsla i de här slagen. Testa också med olika klubbor för att se hur bollen beter sig. Gå sedan lite längre från green: ca. 6 meter och testa vidare med ”puttchippen”. Här kan du sedan pröva det som en del kallar ”pro-chip”, själv kallar jag den ”body-chip” eftersom jag använder mig av en kroppsrotation i body-chippen. Tänk på att i båda chipparna samt i puttningen använder vi oss av ett löst grepp, men fasta handleder.

Pitch & bunker  

Nu tar vi ytterligare några meter tillbaka till kanske 20 till 25 meter och vi vill då slå ett högre slag där bollen inte skall ”rulla ut” lika mycket. Här kommer ju handleder och kroppsrotation med i bilden. Testa bollarna även från greenbunkern.

Test på banan (längre slag).   

Nu börjar vi få in en del resultat i vårt scorekort och vi skall ge oss ut och testa de längre slagen. Kanske inte alla klubborna i bagen på en gång, kanske järn #5, #7, & #9, någon hybrid, fairwayklubba och slutligen drivern.

Finns det en plats där du kan öva med egna bollar så är det ju toppen annars får det göras på banan. Men först efter att få ok från sekretariatet.

Kanske kan man om plats och tid tillåter testa att spela något eller några hål, men då med max 3 bollar. Även här kolla med sekretariatet.

Summering

Nu är det dags för en summering av testet. Titta igenom resultatet och sedan välj den boll som du tycker passar ditt spel bäst. Fråga gärna i shopen, vilken boll de tycker du skall välja. På Sparren GK har vi erfarenheten och kunskapen att hjälpa dig, Jesper, Joakim, Peter och undertecknad finns där för att din upplevelse skall bli så bra som möjligt.

Bonus

När du nu gjort det här testet, har du också skapat dig ett eget träningsprogram för ditt spel. Genomför det i en modifierad form inför varje runda, du kan eliminera testet på banan, använd rangen för de långa slagen.

Träningsbok

Vid säsongsöppning kommer det också att finnas en träningsbok för dig som vill få tips och råd hur du skall lägga upp din träning. Allt från stretching innan spel och träning till att öka swinghastigheten. Den handlar inte om hur du skall stå eller placera händerna på klubban. Utan den är en sammanfattning av mina erfarenheter som tränare, med tips och råd, som jag snappat upp av duktiga golfspelare och kollegor.

Den boken ingår också som en gåva till alla som bokar en kurs hos mig på Sparren GK eller deltar i någon av mina resor.

Lycka Till med ditt val

    

    

 

Comments are closed.

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
Tweet
Instagram
LinkedIn
Share